Kategorier
Länkar

1 400 kronor per dator för XP-support

Windows XP är fortfarande ett populärt operativsystem, inte minst på företag men nu börjar det bli hög tid att se över vilka alternativ som finns för att säkra den fortsatta driften. Microsoft har haft lite olika bud på hur man ska serva företag som inte vill eller kan byta till Windows 7 eller 8.

Tidigare har det talats om att man var tvungen att köpa ett avtal kallat premier support som kostar cirka 3,5 miljoner kronor per företag och år, något Microsoft sedan backat ifrån, enligt Anders Grönlund, marknadschef på systemintegratören Enfo Zipper.

– Kostnaden för att få förlängd support är faktiskt lite oklar från Microsoft och för oss partners. Det senaste budet är att man har en kostnadstrappa beroende på hur många datorer man har och vilket avtal man har med Microsoft. Priset är i vilket fall som helst svindyrt då dessa avtal indexeras och dubblas i kostnad per år, säger Anders Grönlund.

Läs även: Hög tid att skrota Windows XP

Inom bank- och finanssektorn har Windows XP fortfarande en stark ställning och dominerar stort på kassasystem och bankomater. Enligt de uträkningar som bankomattillverkaren NCR nyligen presenterat använder 95 procent av världens tre miljoner uttagsautomater fortfarande någon version av XP. För dem som använder Windows XP Embedded är läget inte lika akut eftersom Microsoft ger support på denna version fram till 2016 men när det gäller system för penninghantering är säkerhet givetvis en prioriterad fråga.

Anders Grönlund uppger att företag som vill ha förlängd support för XP under det första året får betala 200 dollar (cirka 1 400 kronor) per dator och år och därtill kommer ytterligare kostnader för kritiska patchar. Under det andra året har priset ökat till 400 dollar och hela 800 dollar för ett tredje år.

– I många fall så är denna kostnad ändå motiverbar för exempelvis en bank. Att migrera sitt system från XP till något nytt kan i många fall kosta mer och då är plötsligt den dyra utökade supporten för XP billig, säger Anders Grönlund.