Kategorier
Länkar

64 bit till telefoner

Apple är inte längre ensamma om 64-bitsprocessorer för telefoner – nu har Qualcomm också hoppat på tåget.

Mobiltelefonprocessortillverkaren Qualcomm har presenterat Snapdragon 410, en ARM-processor med inbyggt 4G/LTE för hela världen. Det riktigt intressanta med den nya kretsen är att den har 64 bits minnesadressering och den nya generationens Adreno 306-grafik. Processorn är tänkt att användas i standardtelefoner.

Den nya Snapdragon 410-kretsen tillverkas med 28 nanometers processteknik, samma som används för den dyrare 800-serien, och har också inbyggt stöd för Wi-Fi, Bluetooth, FM och NFC.

I stället för Qualcomms egna skräddarsydda ARM-arkitektur utnyttjar Snapdragon 410 fyra av ARM:s Cortex A53-kärnor. A53-arkitekturen stöder samma funktioner som den mer avancerade Cortex A57, men är en mindre och långsammare, samt är mer strömsnål. Dessutom har den alltså stöd för 64-bits ARMv8 instruktionsuppsättning.

Qualcomm betonar också att den nya processorn stöder alla större operativsystem, utöver Android även exempelvis Windows Phone och Mozilla Firefox. Den väntas finnas klar under första kvartalet 2014 och börja hitta in i färdiga produkter under andra kvartalet.

Företaget meddelade också för första gången sin avsikt att göra 4G/LTE tillgängligt över alla Snapdragons produktnivåer, något som borde innebära att vi inom kort kan förvänta oss fullt 4G-stöd även i smarta telefoner i lägre prisklasser.