Kategorier
Länkar

Appar används för mining av virtuella valutor

Appar i Google Play genererar virtuella valutor utan att informera användarna och orsakar varma telefoner som laddar långsamt.

Trend Micro skriver på sin blogg att två appar som laddats ned över en miljon gånger från Google Play använder Androidenheter för att generera Litcoin och Dogecoin utan att informera användarna. Apparna, Songs och Prized, har nu tagits ned från affären.
Program som genererar virtuella valutor drar mer ström än andra och kan leda till varma processorer när det försöker hitta ett tal som löser ett block som resulterar i ny valuta. Kraften ett sådant program drar märkt särskilt tydligt på smarta telefoner som har betydligt svagare hårdvara än hemdatorer. Apparna som Trend Micro upptäckte var programmerade att bara generera valuta när telefonen låg på laddning för att inte dränera batterierna för snabbt, men de gjorde ingenting för att förhindra att telefonerna överhettades eller drog mycket bandbredd.
Det är oklart varför någon skulle ta sig tid att skriva en app för telefoner som ska generera virtuella valutor, eftersom att de inte är särskilt effektiva. Det går att tjäna pengar, men i mycket långsam takt. Användare lär också märka att något har hänt med deras telefoner när laddningen går långsamt och blir onaturligt varma.
Användare som upplever att deras telefoner och surfplattor blir varma, laddar långsamt eller plötsligt fått väldigt kort batteritid kan ha drabbats av det här eller något liknande. Så det verkar inte längre som att ens Google Play går helt säker från extrakryddade appar.
Obs! Detta är, till skillnad från detta, inget Aprilskämt:)