Kategorier
Länkar

Apple får bakläxa om köp inuti appar

Elektronikjätten tvingas att betala tillbaka miljontals dollar till amerikanska föräldrar som blivit av med pengar på smurfbär och liknande.

 

U. S. Federal Trade Commission (FTC) har under en längre tid kritiserat Apple för att det varit möjligt för minderåriga att använda funktionen Köp inuti program. Bland annat lyckades en åttaåring förra året spendera motsvarande 40 000 kronor i spel som Smurf’s Village och Hay Day.

Nu har den amerikanska myndigheten tvingat Apple att gå med på en uppgörelse där företaget förbinder sig att betala tillbaka minst 32,5 miljoner dollar till föräldrar som drabbats av barnens knapptryckande. Dessutom måste företaget vara tydligare med att det går att ladda ner innehåll i appar om ägaren har skrivit in sitt lösenord en kort stund dessförinnan.

I ett mejl kommenterar Apples vd Tim Cook uppgörelsen genom att hävda att företaget redan vidtagit en lång rad åtgärder för att skydda kunderna, till exempel har Köp inuti program enkelt kunnat stängas av ända sedan funktionen infördes 2009. Dessutom har Apple haft en mycket generös policy vad gäller återbetalningar.