Kategorier
Länkar

Beteendekoll säkrar banktjänsterna

Utan att göra så värst mycket väsen av sig har säkerhetsföretaget Behaviosec på kort tid lyckats etablera sig internationellt. Åtminstone i säkerhetskretsar. Företaget har till exempel lyckats bli partner till det enormt prestigetunga amerikanska forskningsinstitutet Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA, som är knutet till USA:s försvarsmakt.
Dörröppnaren är det egenutvecklade systemet som använder en användares beteende som ett extra lager ovanpå den gängse autenticeringen för inloggning. Även om en obehörig har tillgång till alla inloggningsuppgifter, så gör hans annorlunda beteende, jämfört med den rätta ägaren, att inloggningen stoppas.
Missa inte: Därför blir lösenorden så passé
– Vårt system är helt transparent för användaren, säger Neil Costigan, som är vd på Behaviosec.
För att hitta grunden till Behaviosec behöver vi backa några år till Luleå tekniska universitet där en grupp teknologer har valt området maskininlärning som sitt examensarbete. Frågan det ställde vara hur tekniken, som bland annat används flitigt i dataspel, kunde användas för autenticering. Idén att använda tekniken är definitivt inte ny. Den användes redan under andra världskriget för att avslöja att en morsestation tagits över av fienden.
Teknologerna gick vidare med sitt examensarbete och bestämde sig för att starta ett företag omkring det. Det är nu som Neil Costigan kommer in. Eftersom han i slutet av 1990-talet grundat säkerhetsföretaget Celo Communication och 2000 lyckas sälja det till det franska företaget, som vid den här tiden hette Gemplus, tyckte teknologerna att han var rätt person att leda det nystartade företaget.

Sida 1 / 2
Föregående Nästa

Innehållsförteckning