Kategorier
Länkar

”Bitcoin kan få väcka bankerna”

Ena dagen skjuter kursen i höjden, och vi kan läsa om människor som har blivit miljonärer över en natt. Andra dagen är det kursras, och experterna går ut med feta varningar.

Den nya cybervalutan Bitcoin är perfekt för att skapa rubriker, och du som har läst artiklarna vet vilken dramatik som ligger bakom.

Bitcoin är en valuta som varken kontrolleras av banker eller nationer utan som befinner sig i ”molnet”. Avancerade datorprogram styr tillgången på pengar, och eftersom de är skrivna i öppen källkod kan vem som helst kontrollera att de inte går att manipulera.

Somliga ser Bitcoin som en utmaning mot bankerna och kanske till och med mot hela det kapitalistiska systemet. Andra betraktar det som ett modernt pyramidspel och likställer det med 1600-talets galna handel med tulpanlökar.
Själv tycker jag att en viktig fråga har kommit bort i debatten, nämligen varför Bitcoin över huvud taget behövs.

Om vi struntar i de antikapitalistiska aspekterna så handlar Bitcoin för många om att lösa internationella betalningar över internet. Lösningen är smidig för den som vill handla från Kina eller skicka pengar till kompisar i USA. Men att den över huvud taget behövs är ett gigantiskt underbetyg till våra banker.

Du som har försökt göra betalningar till utlandet vet vad jag talar om. Annars kan du gå in på exempelvis Swedbanks sajt och förfasa dig. Att skicka pengar utanför EU tar 2-4 bankdagar. I bästa fall. ”Det kan dock ta längre tid” tillägger Swedbank.

Det tar som bekant bara några sekunder för ett mejl eller en tweet att komma fram – oavsett land. Det går också snabbt att skicka gigantiska filmer, låtar och bilder över hela jorden. Internet har gjort nationella gränser ointressanta och eliminerat onödig väntetid.

Men trots att det var länge sedan fysiska pengar skickades över världen kan det alltså ta en vecka innan de kommer fram. Och trots att penninghanteringen är lika digital som mejlen verkar bankerna leva kvar i de stora tågrånens tidsålder.

Att föra över pengar till utlandet är inte bara långsamt utan även dyrt. Förutom avgiften till den svenska banken (mellan 50 och 300 kronor) kostar det minst 100 kronor om inte mottagaren ska behöva betala ytterligare en avgift för att ta emot pengarna.

Inte ens du som använder betalkort kommer undan avgifterna. Butiksinnehavaren får betala en saftig avgift till Visa och Mastercard, och du drabbas av en straffavgift om du väljer någon av storbankerna. De lägger på ett så kallat valutapåslag på runt 1,5 procent av beloppet.

Förra året gjorde de svenska storbankerna en vinst på vinst på 92 miljarder kronor. Jag är medveten om att hanteringen av utlandsbetalningar står för en blygsam del av de här pengarna. Men i takt med att internethandeln ökar blir internationella betalningar allt viktigare – både för bankerna och för oss kunder.

Själv hoppas jag att Bitcoin och alternativa betalningslösningar Paypal ska ge bankerna den knuff de behöver för att ta steget in i den nya tiden. Det är helt orimligt att det ska ta en vecka och kosta flera hundra kronor att föra över pengar till utlandet.

Om bankerna inte vaknar tror jag vi konsumenter väljer lösningar som både är snabbare, enklare och billigare.
I så fall lär krigsrubrikerna om Bitcoin börja påverka oss alla.