Kategorier
Länkar

”Byod finns inte i Sollentuna”

1 / 3
I Sollentuna kommun tvingas de anställda lämna sina egna klientenheter hemma om de vill använda Microsofts Office på jobbet. Annars blir licensen för dyr.
I Sollentuna står Microsofts Office för en viktig del av it-användningen. Kommunen vill vara säker på att det populära Officepaketet går att köra oberoende av vilka klientenheter användarna har. Därför har Sollentuna tecknat fullständiga licenser för Office.

Men det räcker inte.

Det visar sig att när de anställda vill ta med sig klientenheter hemifrån får de inte använda Office på dem om inte Sollentuna betalar för ytterligare licenser.

Där går gränsen för Sollentuna.

– Microsofts licensregler styr vad vi kan erbjuda våra användare. Det blir för dyrt att teckna ytterligare licenser för användarnas egna enheter, säger Michael Jansson, ansvarig för infrastruktur i it-projekt i kommunen.

Följden har blivit en ny policy i kommunen:

– Bring your own device finns inte i Sollentuna, säger Michael Jansson.

Han förklarar vidare att licensproblematiken är en effekt av att kommunen arbetar i en virtualiserad miljö:

– Jag gissar att spelplanen blir annorlunda när det handlar om fysiska installationer. Men virtualisering är en tydlig trend och vi märker effekten eftersom vi är tidigt ute.

Det kanske mest bisarra i hela historien är att Microsofts licensregler tillåter användarna i Sollentuna kommun att köra Office på sina egna klientenheter när de jobbar hemifrån, men inte när de befinner sig i kommunhuset.

Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner, känner igen strulet med licenser.

– Det är ett problem. Kunderna är osäkra på vad som gäller och det är inte alltid så att leverantörerna lämnar klara besked. Leverantörerna har inte hängt med i det moderna sättet att köpa produkter och tjänster.

Leif-Olof Wallin tar Microsoft som ett exempel:

– Microsofts strategi är att få kunderna att köpa Office 365, annars kan de inte använda Office med all utrustning de har. Det blir krångligt för kunder som inte satsar på Office 365. Och kunderna kan inte skjuta över ansvaret på sina användare.

Microsoft står fast vid sin modell

Microsofts svar på frågorna om situationen i Sollentuna liknar mest ”god dag yxskaft”.

Niklas Danell, produktchef för Office och Office 365 på Microsoft i Sverige, tillfrågas om licensproblematiken i Sollentuna. Då ger han ett svar på om att det går att köpa Office per enhet eller per användare.

”Väljer man att licensiera per enhet kan man köpa till en licens som heter Home Use Program. Den är skapad för att man ska kunna jobba med Office på en hemdator.

Det finns en kostnad associerad till den möjligheten och den summan går till en tredje part som sköter administrationen av själva licensen, Officeskivor samt support”, skriver Niklas Danell i ett mejl till Computer Sweden.