Kategorier
Länkar

Dags för Java att kliva åt sidan

Det har varit ett jäkla drag kring Java 8 den senaste veckan. Inte konstigt, Java är ett av världens mest populära programmeringsspråk. Den stora frågan är varför aldrig något nytt språk slår igenom brett?

För allvarligt talat, Java börjar kännas som en gammal trött koloss. Borde inte något mer modernt språk dyka upp snart? Holländska Tiobe publicerar varje månad ett – i och för sig hyfsat kontroversiellt – index över de populäraste programmeringsspråken. År efter är hamnar 42-åriga C i topp. Som tvåa kommer 19-åriga Java.

C är ett brett språk, till exempel användbart i mer maskinnära tillämpningar, där man behöver utnyttja processorns olika egenskaper på ett mer effektivt sätt. Uppenbarligen sköter C uppgiften väl.

Men för de flesta affärstillämpningar är det antingen Java (Sun/Oracle) eller C#  – C Sharp – (Microsoft) som gäller. Så har det varit de senaste dryga tio åren och enligt de flesta experter är språken de populäraste bland Sveriges alla utvecklare och inte minst arbetsgivare. Som är många. Enligt SCB är ”systemerare och programmerare” det nionde vanligaste yrket i Sverige, strax efter efter grundskollärare.

Vart och vartannat år är det något ”nytt” språk som lyfts upp som den stora utmanaren: Erlang, Ruby och Scala har alla kämpat om att komma upp sig. Men de enda två språk som egentligen lyckats någorlunda är Apples Objective-C för att göra native-appar i IOS, samt (gamla) Javascript som i ny skrud blivit superhett, när saker som css, html5, responsiva sajter och så vidare har blivit vida spritt.

Erlang, Ruby, Javascript, Perl och Objective-C är visserligen utmanare men uppkom allihop inom tidsramarna för C och Java. Scala däremot har ”bara” 11 år på nacken och är dessutom ett funktionellt språk – en programmeringsstil som först nu har byggts in i Java. Ett liknande hyfsat populärt språk är F#, som är nio år gammalt. Microsfts C# dök upp för 14 år sedan, men språkets stil bygger i mycket på gamla C++ och har stora likheter med Java.

Flera av språken som har tillkommit sedan mitten av 90-talet – Java, Javascript, PHP, Python och C# – gjorde det som en reaktion på internets genombrott. Att språken fortfarande håller beror på att internet är starkare än någonsin. Framgångarna på senare år för Objective-C beror på smartmobilernas genombrott. Framöver hägrar internet of things, kroppsnära it och big data-tillämpningar.

Helt uppenbart är att de funktionella språken är på stark uppgång – som Scala, F# och även Clojure. Det beror på att de är bra på att utnyttja flerkärniga processorer och på att hantera stora datamängder, så kallad big data. Men de är fortfarande marginella jämfört med ”vanliga” objektorienterade språk. Ytterligare hajpade kandidater på språk som kan bli stora framöver är Go och Groovy.

Antagligen tar sig inte ett nytt språk sig upp i topp förrän ett större, mer allmänt teknikskifte sker – som stordatoreran, pc-eran eller interneteran.

Uppenbarligen är vi inte där än.