Jon Karlung

I våras slog EU-domstolen fast att EU:s eget datalagringsdirektiv stod i strid med grundläggande mänskliga rättigheter. Utslaget fick operatörerna Comhem, Tele2 och Bahnhof att sluta lagra metadata om sina kunders surfvanor. Den svenska implementationen av direktivet blev dock kvar och operatörerna hotas av vite om de inte börjar lagra data igen.

Operatören Bahnhof tror sig dock ha hittat en möjlighet att runda lagen. Genom att erbjuda en bantad vpn-tjänst från den fristående 5 juli-stiftelsen gratis får Bahnhof ingen data som kan sparas.

Den bantade vpn-tjänsten fungerar bara inom Bahnhofs nät, och trafiken krypteras heller inte som i en traditionell vpn-tjänst. Men för att komma runt datalagringsdirektivet ska det räcka. Stiftelsen omfattas inte av kravet på datalagring eftersom de inte är en operatör.

Även om 5 juli-stiftelsen har starka band till Bahnhof, operatörens vd John Karlung är en av grundarna, så hoppas den att fler operatörer ska ansluta sig till systemet.

– Absolut, vi vill göra det här med andra och det är ju en teknik som fungerar för alla, säger Oscar Swartz som är en av stiftelsens andra grundare.

Relaterat: ”Dumt att Sverige struntar i EU:s lagar”

Han har redan sett ett viss intresse från andra operatörer och hoppas att fler ska följa efter när tjänsten får mer uppmärksamhet.

– Om folk är på deras nät så skulle de kunna gå igenom stiftelsens servrar på ett enkelt sätt, säger Oscar Swartz.

Om fler operatörer ansluter sig till systemet skulle de kräva investeringar i mer bandbredd och fler servrar hos stiftelsen. Helst servrar som står i anslutning till de aktuella operatörernas egna nät för att skapa så lite fördröjningar i surfandet som möjligt.

Från en annan av de operatörer som avbröt datalagringen samtidigt som Bahnhof är dock intresset svalt.

– Det är inte aktuellt i dagsläget som vi ser det. Vi ser att vi bäst tar ansvar för våra kunders intresse i den viktiga frågan om datalagring genom att dels vara öppna, transparenta och informerande, men framförallt genom att vara pådrivande för den rättsliga prövning av frågan som nu pågår, säger Oliver Carrà, presschef Tele2 Sverige.

Tele2 överklagade nyligen beslutet att operatören tvingats börja lagra data igen till Kammarrätten. Förhoppningen är att rätten ska inhämta ett förhandsbesked från EU-domstolen som kan avgöra om den svenska datalagringslagen strider mot domstolens dom från i våras eller inte.