Kategorier
Länkar

Edge Impact: Prisvärd pc, kostsam kamin

Edge Impact
Datorn har ett chassi från CoolerMaster. Det tillverkaren gjort är att klämma dit en klisterlapp med sin logga.  

Det är inte ofta vi testar enskilda färdigbyggda stationära pc i vanlig fyrkantig datorlåda. En orsak till det är att de flesta sådana som säljs byggs av mindre butiker och att de därför sällan är aktuella särskilt länge då de tenderar att byta ut komponenter i datorerna rätt så ofta. Det är också sällan som de sticker ut tillräckligt för att det ska gå att säga så mycket om dem.

Men här har vi hittat ett undantag. Edge Impact är en svensk märkesdator som är byggd med standardkomponenter men som kommer med rejäla garantier. Det finns flera sådana, de flesta större butiker som Inet, Webhallen och Dustin har sina egna serier datorer man kan köpa. Det som gör att den här sticker ut lite är en intressant kombination av hårdvara.

Processorn

Processorn är en AMD FX-8350, en faktiskt vid det här laget ganska gammal sak. Den kom redan 2012, men har en del egenskaper som fortfarande gör den riktigt intressant. Bara det faktum att den har åtta kärnor och en klockfrekve3ns på 4 gigahertz borde kunna höja en del ögonbryn. När den släpptes var den faktiskt redan prisvärd, och sedan har priset på den dalat ytterligare.

På pappret låter det mer imponerande än vad det egentligen är. I våra tidigare datortester med Intel-processorer så presterar den ungefär lika mycket som en av de bättre Core i5- eller Core i7-processorerna på flertrådiga operationer. Men de kostar alla betydligt mer.

Vad ska man då med åtta kärnor till? En del program är mycket bra på att utnyttja flera kärnor, som videoredigering, musikproduktion och CAD. Men det här är främst sålt som en speldator, och huruvida spel är bra på att utnyttja många kärnor beror helt på spelet. Men nu när det börjar komma spel till de nya konsolerna Playstation 4 och Xbox One som bägge är byggda på samma flerkärniga AMD-plattform, så borde fler och fler spel kunna utnyttja många kärnor när de kommer till PC.

Edge Impact
Framluckan går att öppna, och där bakom hittar man dels en dvd, dels, ett stort gapande hål och ett stort galler med dammfilter, datorns huvudsakliga luftintag.

 
Det är bra fart i processorn, men den drar också väldigt mycket ström och blir rejält varm. Fläktarna går på för fullt ganska ofta, och pumpar ut ordentlig mängder hetta. Fläktarna är dock dämpade och väl monterade, så datorn väsnas inte särskilt mycket.

Grafiken

Sedan har datorn också att AMD-grafikkort, Radeon R9 280X. Det är betydligt nyare än processorn och släpptes i Oktober. Sedan dess har det kommit en handfull till kraftfullare i samma serie, men det är fortfarande bra fart i detta kort. Det har dvi, hdmi 1.4 och dubbla Displayportutgångar baktill, vilket gör att du kan koppla in många skärmar, eller varför inte en 4k-display?

Resten

För övrigt får man 8 GB hyfsat snabba minnen, en 120 gigabytes ssd och två terabyte hårddisk. Jämför vi denna dator med en som vi själva byggde i höstas med Intel-processor, Nvidia-grafik och en numret större ssd, så gick den på 14 500 kronor. Det är ungefär samma pris på dess komponenter idag.  Och då fick vi skruva själv och fick givetvis ingen garanti.

Öppnar vi lådan ser vi också en viktig skillad på Edge Impact och vårt hemmabygge. Edge vet vad de gör och bygger en prydlig dator utan kablar kost och tvärs, till skillnad från vårt råttbo.

Edge Impact

Det är väldigt städat och prydligt på insida. De flesta kablar är behändigt förpassade bakom bottenplåten som moderkortet sitter i.

 

Omdöme

Ska du köpa en prisvärd speldator med gott om kraft på begrändas budget kan du göra sämre val än Edge Impact. Frågan är bara om du har rätt hem för den extra kaminen vid skrivbordet. Det gäller att ha självdrag i huset, annars blir det snart riktigt varmt.

Edge Impact
Tillverkare: Edge, www.edgeconcept.net
Kontakt: Netonnet, www.netonnet.se
Processor: AMD FX-8350, 4 GHz octa core
Grafik: AMD Radeon R9 280X 3GB
Minne: 8 GB ddr3, 1866 MHz
Lagring:  128 GB ssd + 2 TB hdd, 7200 rpm
Dvd: Dvdrw
Anslutningar, bak: 2x usb 3, 6x usb, 2x ps/2, lan, dvi, hdmi, 2x mini displayport, line, in, line ut, mikrofon
Anslutningar, fram: Usb 3, usb 2, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Nej
Expansionsplatser: 2x pcie, 2x pci, 1x 3,5 tum, 1, 5,25 tum
Strömförbrukning: 120-426 W
Ljudnivå: 37-40 dBa
Operativsystem: Windows 8.1
Storlek:  21 x 50,5 x 45 cm
Övrigt: Sd-kortläsare
Pris: 11 000 kr

Plus: Prisvärd prestanda. Relativt tyst drift. Välbyggd.
Minus:  Delvis gammal teknik. Slukar ström. Blir varm.
Betyg:  (7 av 10)

Prestada
Cinebench cpu: 6,90 poäng
Cinebench grafik: 58,93 fps
3dmark 11: 9609 poäng
Disk, läsning (ssd/hdd): 247,3 / 164,1 MB per sekund
Disk, sökning (ssd/hdd): 0,2 / 14,0 ms

Referens, PC för Allas datorbygge, hösten 2013
(Core i5 4670K,Geforce GTX 780 3 GB, 16 GB RAM, 256 GB ssd. Pris ca 14 500 kr)
Cinebench cpu: 6,50 poäng
Cinebench grafik: 63,01 fps
3dmark 11: 11140 poäng
Disk, läsning (ssd): 324,1 MB per sekund
Disk, sökning (ssd): 0,1 ms