Kategorier
Länkar

EU vill stoppa patentkrigen

Joaquin Almunia vill stoppa patentbråken. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/ABr

Joaquin Almunia vill stoppa patentbråken. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/ABr
EU:s konkurrenskommissionär JoaquinAlmunia vill få stopp på patentbråken mellan stora mobiltillverkare. Speciellt när det gäller företagens krav på att stoppa varandras modeller i olika länder för att inkräktar på olika patent nödvändiga för att uppfylla vissa standarder som till exempel gsm eller 3g.

I ett mål mot Motorola Mobility säger EU-kommissionen att företaget brutit mot EU:s lagstiftning när de krävt att Apple skulle få försäljningsförbud på vissa av sina produkter i Tyskland i samband med ett bråk om licensiering.

– De så kallade patentkrigen ska inte ske på konsumenternas bekostnad, säger kommissionär Joaquin Almunia till Reuters.

Han säger också att den som har rätt till patent ska få rättvis ersättning för sina patent men att teknik som krävs för standarder ska licensieras på ett sätt som är rättvist för alla. Patenten i det aktuella fallet med Motorola och Apple är sådana patent som måste användas för att kunna följa gsm-standarden för mobil kommunikation. Även Microsoft har klagat på Motorolas sätt att ta betalt för licenser på standardteknik, i det här fallet teknik som har att göra med videokomprimering. Här har dock inte EU-kommissionen avslutat sin utredning.

Motorola döms dock inte till några böter för att ha utnyttjat sin dominerande ställning på området, trots att det finns möjlighet att döma ut böter på upp till tio procent av bolagets globala omsättning i liknande fall.

EU har även kommit överens med Samsung Electronics om att företaget inte ska begära säljstopp till följd av konflikter kring standardpatent.