Kategorier
Länkar

EU:s mål med telekompaketet: bli som jänkarna

Roaming och nätneutralitet är de mest omdiskuterade delarna i EU:s telekompaket. Men det övergripande målet med hela paketet är att få mobilutvecklingen i Europa att hålla jämna steg med USA. I veckan baxas telekompaketet genom EU-parlamentet.

Vill bli som jänkarna

Under de senaste dagarna har Neelie Kroes lagt ut veritabla bombmattor med stridslystna twittermeddelanden till stöd för de kontroversiella åtgärderna i telekompaketet.
Det har blåst rejält kring EU:s telekompaket ända sedan förslagen först lades fram av EU-kommissionen i mitten av september förra året. Kritiken har framförallt handlat om försvaret av nätneutraliteten, som många tycker är för svagt. Och planerna att helt skrota utlandsroamingavgifter i mobilnäten, som fått mobiloperatörerna att upprört flyga i taket.
På torsdag är det dags för EU-parlamentet att besluta om paketet. Den ansvarige EU-kommissionären Neelie Kroes har inlett en vild offensiv för att baxa förslagen förbi sista hindren: förutom parlamentet, även ministerrådet.
Under de senaste dagarna har hon lagt ut veritabla bombmattor med stridslystna twittermeddelanden till stöd för de kontroversiella åtgärderna i telekompaketet:

”Det är dags att leverera nu.”

”Vi har jobbat i 50 år för att göra EU till en marknad. På 70-talet tog vi oss an flygindustrin. Vi sänkte inte flygpriserna med 90 procent den gången för att nu 2014 fastna med roamingavgifter som kostar mer än flygresor. Det är dags att leverera nu.”
Men samtidigt är dessa enskilda stridsfrågor bara komponenter i en större plan. Hela tankekonstruktionen bakom telekompaketet är att det är internet, mobilitet och appekonomi som nu ska ge tillväxt och dra Europa ut ur krisen.
Borrar man sig ner i EU-dokumenten blir det snabbt tydligt vad som är själva drivfjädern för åtgärdspaketet. Det handlar om att på europeisk botten försöka återskapa framgångfaktorerna bakom den blixtsnabba amerikanska mobilitets- och nätutveckingen.