Swefilmer är en av sajterna som riskerar att blockeras.

Swefilmer är en av sajterna som riskerar att blockeras.
Uppdaterad. Bakom stämningsansökan står skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri, rapporterar Dagens Media.

Till dessa har även tv-bolag anslutit sig. SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More ingår alla i Film- och tv-branschens samarbetskommitté, som tillsammans med IFPI Sverige och Sveriges Videodistributörer, är initiativtagare till stämningen.

”Ett förhindrade av Pirate Bay och Swefilmer att rikta sig till svenska användare är ett viktigt steg för att skapa en fungerande konkurrenssituation för svenska innehållstjänster och skapa långsiktiga förutsättningar för våra branscher att växa. Idag tillåts ett antal illegala tjänster sätta konkurrensen ur spel på den digitala marknaden, vilket hämmar både kreativ utveckling, tillväxt och sysselsättning i våra branscher. 1,6 miljoner svenskar skaffar på årsbasis tillgång till 220 miljoner filmer eller tv-program via de illegala tjänsterna enligt siffror från Mediavision, och Swefilmer och Pirate Bay är de mest framträdande, skriver tv-bolagen i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Helt banbrytande om Bredbandsbolaget tvingas blockera”

– Detta blir det första blockeringsmålet i Sverige. Det finns sedan tidigare mål i nästan alla europeiska länder, säger Henrik Bengtsson, advokat och partner på Advokatfirman Delphi, till Dagens Media.

Om rättighetsbolagen får igenom förbudet väntas man gå vidare med fler leverantörer.

– Rättighetsinnehavarna har vidtagit alla åtgärder som är möjliga mot Pirate Bay och Swefilmer. Detta är den möjlighet som finns kvar för att komma åt Pirate Bay och olaglig streaming, säger Henrik Bengtsson till Dagens Media.

Bredbandsbolaget har skickat ett skriftligt uttalande där operatören säger att man inte är skyldiga att blockera några sajter och att man är beredda på att ses i rätten:

”Våra kunder har rätt att fritt kommunicera och ta del av information över internet. Vi som internetoperatör har ingen skyldighet att förhindra innehåll baserat på önskemål från enskilda organisationer. Vi följer svensk lag och det finns idag ingen skyldighet att blockera varken The Pirate Bay eller Swefilmer. Vi välkomnar en rättslig prövning.”