Kategorier
Länkar

Första ddr4-minnet med 128 GB per modul

I höst kommer konsumenter för första gången få sätta tänderna i den nya minnestekniken ddr4, då Intel lanserar sin nya entusiastplattform Haswell-E för stationära datorer. Servrar kommer dock fortfarande vara den primära målgruppen ett tag framöver tills tekniken mognat på allvar, och det är just till servrar som de flesta minnestillverkare har riktat de moduler som visats upp hittills.

Nu tar SK Hynix ett steg ut i rampljuset med en ny uppsättning DIMM-minnen för stationära datorer. Det handlar om ddr4-minne som klarar av hastigheter upp till 2 133 megabit per sekund, med en bandbredd på 17 gigabyte per sekund när det körs via en 64-bits minnesbuss.

Dessutom ska modulen klara av dessa hastigheter med en spänning på endast 1,2 volt, betydligt lägre än de 1,5 volt som är vanligt hos lågspänningsmoduler för DDR3 idag, och till och med lägre än de 1,35 volt som används för SO-DIMM-minnen med extra låg spänning för bärbara datorer.

Men det mest imponerande är kanske att det rör sig om världens första 128-gigabytesmodul med ddr4, där SK Hynix använt sig av en rejäl uppsättning av minneskretsar i 20 nanometer som arrangerats extremt tätt på modulen.

Minnet bör hitta ut på servermarknaden under hösten, och när ddr4 verkligen börjar få fäste på konsumentmarknaden behöver vi antagligen inte vänta särskilt länge innan motsvarande minnen börjar riktas även mot dessa plattformar.

Diskutera artikeln på NordicHardware

Källa: SK Hynix via VR Zone