Kategorier
Länkar

Här är nyheterna i Firefox 29

I onsdags släppte Mozilla Firefox 28, en uppdatering som i stort endast innehöll en rad säkerhetsuppdateringar. Nästa version kommer dock att bjuda på desto mer nyheter, både vad gäller utseende och funktioner.   Den stora nyheten i Firefox 29 är det nya gränssnittet som går under kodnamnet Australis. Australis kommer enligt Mozilla att erbjuda ett renare och mer slimmat gränssnitt jämfört med det nuvarande.   En annan stor nyhet är stödet för användarkonton och en uppdaterad version av Firefox Sync för synkronisering. Det betyder att flera användare kan köra samma webbläsare med sina personliga inställningar. Inställningarna kan sedan synkroniseras mellan olika datorer eller mobila enheter.   Den information som kan synkroniseras inkluderar:

  • Bokmärken
  • Öppna flikar
  • Personlig information

Ökad säkerhet   Firefox 29 bjuder även på stärkt säkerhet. Enligt Mozilla har den nya webbläsaren tre nyheter som ska göra användandet säkrare:

  • En teknik som ska göra kryptering (ssl) säkrare och motverka attacker där angripare går in mellan webbläsaren och en webbplats.
  • Stark kryptering mellan Firefox och Mozillas servrar för att minska risken för att synkroniserad information kan läcka ut.
  • Ett nytt protokoll för publika nycklar och Browserid. Genom att särskilja autentisering, tillstånd och datalagring ska det bli svårare att utföra attacker mot användarnas information.

Den senaste testversionen av Firefox 29 finns att ladda ned för Windows, Mac och Linux från Mozillas webbplats. Webbläsaren kommer att släppas i slutet av april om allt går enligt planerna.