Kategorier
Länkar

Här är nyheterna i Linux 3.13

Linux 3.13 släpptes i söndags och det finns gott om stora nyheter, till och med fler än vanligt. Det finns ingen chans att lista upp alla nyheter i den här artikeln så vi gör ett urval av de viktigaste. De som vill ha hela den långa listan får titta på webbsiten Kernel newbies.

Den största nyheten är troligen den nya brandväggsmotorn nftables som på sikt kommer att ersätta iptables. Nftables är en mycket mer flexibel metod eftersom den bygger på en bytekod som tolkas inne i kärnan och som gör att man kan skriva mer avancerade matchningsregler. Det finns också ett kompatibilitetslager så man behöver inte ersätta sina regler för iptables förrän man är mogen för det.

En annan stor nyhet är kraftiga optimeringar för lagring på ssd. Ett helt nytt blocklager gör att man kommer att få stora prestandaförbättringar på maskiner som bara använder ssd och inte längre har roterande hårddiskar. Samtidigt har man förbättrat stödet för multiprocessorer för den här delen så en modern laptop eller stationär lär se märkbara förbättringar.

På arkitektursidan finns två roliga nyheter: Dels stöd för Intels nya så kallade ”many integrated core architecture” som Intel jobbar på för processorer upp till 80 kärnor.  Ett annat projekt runt den här arkitekturen är ”single-chip cloud computer” som torde vara självförklarande. Dels förbättrat stöd för numa, som står för non-uniform memory architecture och som används i superdatorer.

För mobila lösningar finns det också en del godis. En sak som tidigare saknats är stöd för betalningar via nfc, near field communication. Den detalj som gör det möjligt nu är stöd för den så kallade ”secure element” som är nödvändig för just betalningar. Annars är inte stöd för nfc i sig någon nyhet.

På filsystemsidan har det också hänt en del. Förutom bättre prestanda i en mängd diskbaserade filsystem så har funktionerna i Microsofts nätverksfilsystem cifs fåt en del förbättringar. Bland annat kan nu operativsystemet fråga servern vilka prestanda den underliggande disken har så att åtkomst kan optimeras. Det spelar stor roll när man använder ssd:er på serversidan.