Kategorier
Länkar

Hyr cykel var som helst med ny app

Två KTH-studenter lanserar under våren den nya tjänsten Shike. Förhoppningen är att få hela Stockholm att cykla.

Norah Sakal och Andreas Klintberg är studenter på KTH och entreprenörer. Norah Sakal har tidigare bland annat startatstudentbilen.se och Andreas Klintberg var medgrundare till Eliving som säljer trådlösa smartahem-lösningar. Nu står de i startgroparna för att tillsammans lansera Shike, som är en lösning för hyrcyklar.

– Idén föddes när vi själva skulle förflytta oss mellan olika lektionssalar. Många gånger var avståndet lite för långt för att gå, men alternativet buss blev för krångligt. Vi saknade en flexibel lösning för att hyra cyklar, säger Norah Sakal.

Med Shikes app lokaliserar man närmsta cykel och via appen låser man också upp cykeln. Korta turer under en timma kostar 5 kronor, vill man hyra cykeln längre och på obestämd tid blir priset 8 kronor per timme. När du cyklat klart låser du cykeln och checkar ut.

– Citybikes finns ju redan på marknaden, men de bygger på att man hämtar och lämnar cyklarna på fasta platser. Vårt system blir betydligt mer flexibelt.

Under våren kör de ett pilotprojekt i Båstad med mellan tio och tjugo cyklar, under hösten är planen att lansera tjänsten i Stockholm. Ännu finns inga externa investerare med i projektet utan Norah Sakal och Andreas Klintberg startar med eget kapital.

– Vi har inlett några diskussioner med investerare och det verkar finnas ett intresse, men vi är inte beroende av externa investeringar för att komma igång, säger Norah Sakal.

Tekniken är lik den som finns för bilpoolssystem, där man också bokar och låser upp via mobilen. Men för att anpassa funktionen till cykel har de utvecklat appen själva.

– Det fanns inget system som passade och en stor drivkraft för oss är att utveckla själva. Så vi har tagit fram både ny hårdvara och mjukvara.

Affärsmodellen bygger på att hyrintäkterna blir den huvudsakliga intäkten, även om de också är öppna för sponsring av cyklarna.

– Den största utmaningen för oss nu är att få igång tillräckligt många cyklar och användare och att det finns cyklar tillhands där och då som användarna vill. Vi börjar på campusområden eftersom studenter är en bra första målgrupp. Men vi hoppas utöka till stora delar av staden på sikt.