Kategorier
Länkar

Kaos på Sveriges största bitcoinsajt

1 / 2
En av anmälningarna mot Kapiton som kommit in till ARN.
– Jag gjorde en insättning på 10 000 kronor i den 25 november men pengarna har fortfarande inte registrerats på mitt Kapiton-konto. Jag har jagat ansvariga på Kapiton sedan dess. Och skrivit en stor mängd supportärenden. Men ingen har svarat, berättar en Kapiton-användare för Computer Sweden.

Han är en av flera av användare som vänt sig till Polisen och Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, med anmälningar mot Kapiton, efter att deras pengar försvunnit på bitcoinsväxlingssajten.

Fram till november var Kapiton känt som den i särklass största svenska växlingssajten för bitcoins. Sajtens ägare, en 23-årig man, framträdde i affärspress och berättade att han räknade med en årsomsättning kring 70 miljoner kronor.

Men idag går han inte längre att att få tag på och ett flertal kunder uppger att deras pengar försvunnit.

Problemen började den 6 november då 23-åringen lade ut ett meddelande till kunderna på Kapitonsajten om tekniska problem som snart ska vara lösta. Meddelandet följdes av fler med liknande innehåll. Men efter ett sista meddelande om tekniskt trubbel den 8 december upphör plötsligt all information till Kapitionkunderna.

Samtidigt upphör all växlingsverksamhet på sajten och kunder som vill ha besked om var deras pengar tagit vägen får inte kontakt med 23-åringen.
Men historien är inte slut där.

Efter två veckors total stiltje, återupptas plötsligt valutaväxlingen igen. Närmare 200 bitcoin, värda drygt en miljon kronor, växlas över till svenska kronor under en och samma dag.

Därefter har sporadisk valutaväxling för mycket låga värden förekommit då och då på Kapitonsajten, enligt bitcoinstatistiksajten Bitcoinchart.com. Enligt uppgifter till Computer Sweden finns det också kunder som i detta skede får tillbaka pengar från Kapiton.

Men den 23-årige mannen är fortfarande oanträffbar och trots polisanmälningar och medial uppmärksamhet kring Kapitonkaoset kommer ingen ny information till kunderna ut på sajten.

Computer Sweden har via ett flertal kanaler sökt kontakt med den 23-årige Kapitonägaren, utan att lyckas.

En person som vet en hel del om den 23-årige mannen är Christian Ander, vd för BTCX, en annan svensk bitcoinväxlingssajt. Han säger att han träffat 23-åringen många gånger och beskriver honom både som en personlig vän och en jätteduktig utvecklare som utvecklat hela Kapitonsajten själv.

Christian Ander tror att 23-åringen just nu är helt uppslukad av att försöka reda ut de tekniska problem som drabbat Kapitionsajten och att detta möjligen kan förklara den totala avsaknaden av information till kunderna.

– Det är det mest troliga utifrån det jag vet om honom, säger Christian Ander.
Men han tillägger samtidigt att inte heller han kunnat få kontakt med 23-åringen på drygt tre veckor, trots flera försök.

Den man som polisanmält 23-åringen efter att hans 10 000 kronor försvunnit på Kapitonsajten, har flera tankar om vad som kan ha hänt i företaget.

– Det är ju en ganska ung kille som ligger bakom Kapiton. Jag tror kanske att han har gjort ett seriöst försök med den här sajten, men sedan har allt skitit sig. Det har det helt enkelt blivit för mycket för honom. Men jag vill ha tillbaka mina pengar. Jag vill inte tro att han har spenderat dem. Jag hoppas att det inte är så i alla fall, säger anmälaren till Computer Sweden.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning