Kategorier
Länkar

Kompakt speldator blir en konkurrent till Playstation 4

Väntan är snart över för de 300 användare som valts ut av Valve för testprogrammet för spelkonsolsdatorn Steam Machines. Det spännande konceptet bygger kring en speldator med en referensdesign från Valve, som rekommenderar användande av ett mini ITX-moderkort och ett riserkort för att kunna placera systemet i TV-bänken som en spelkonsol.

Konkurrent till den traditionella spelkonsolen?

Tanken är att Steam Machines ska kunna konkurrera med de traditionella spelkonsolerna, så som de nyligen lanserade Playstation 4 och Xbox One. För att nå det målet kommer man dels erbjuda kraftfull hårdvara via partnertillverkare, som färska processorer från Intel och AMD tillsammans med diskreta grafikkort från AMD och Nvidia. Den som vill kommer på så sätt kunna spela krävande spel direkt på Steam Machines, men hjärtat i konceptet är Valves egna operativsystem.

steambox

Steam OS blir en Linux-distribution som dels kommer dra nytta av vad Valve har lärt sig när de portade sin vanliga Steam-klient till det öppna operativsystemet tidare i år och dels tillföra en rad nya funktioner. Kanske den mest spännande av dessa är möjligheten att strömma sina spel lokalt över nätverket, och att detta utlovas fungera med alla spel som finns i Steam-biblioteket.

I och med att Valve och Steam står för den absoluta majoriteten av alla digitala spelköp till pc i dag innebär det det kanske bredaste stödet för strömmade spel som någon på marknaden erbjuder idag. Sony låter dig spela dina Playstation 4-spel på en Playstation Vita och kommer även lansera en TV-ansluten stationär version av konsolen. Nvidia har sin egen konsol, Shield, som kan spela utvalda PC-spel över nätverket antingen direkt på skärmen eller i full hd på en tv. Ingen av dessa har dock det utbud som Valve kan skryta med idag.

Testmaskinerna skeppas och operativsystemet släpps – för den händige

Nu kommer alltså Valve börja skicka ut de utlovade 300 testenheterna till utvalda betatestare som kommer få experimentera med konsoldatorn, operativsystemet och den skräddarsydda handkontrollen med dubbla pekplattor. Efter betatestet kommer Steam Machines och Steam OS lanseras officiellt i januari 2014. En tråkigare nyhet är att Valve har tvingats begränsa betatestet till spelare i USA, och att den som ansökt från Sverige eller andra länder kommer behöva vänta till den fullskaliga utrullningen.

Tidigare i höstas meddelade Valve att testmaskinerna kommer levereras med varierande hårdvara med olika prisklasser på grafikkorten. Däremot så tycks alla testmaskiner använda sig av processorer från Intel ur Haswell-familjen tillsammans med diskreta grafikkort från Nvidia.
De modeller som nämnts hittills är GTX 660, GTX 760, GTX 780 och GTX Titan. Detta paras ihop med 16 gigabyte internminne och 1 terabyte hybridhårddisk med 8 gigabyte NAND-flash. AMD-baserade alternativ kommer också finnas , men först vid lanseringen i januari.