Kategorier
Länkar

Låt inte NSA läsa din e-post!

Den senaste tidens avslöjanden om hur den nationella säkerhetstjänsten i USA spionerar på allt och alla har gjort många oroliga. Förmod­ligen är din e-post inte av något större intresse för världens ­spionorganisationer, men ­faktum är att den är mycket lätt att avlyssna, om någon nu skulle vilja.

kryptering mejl e-mailDet enda sättet att komma tillrätta med problemet är att använda kryptering och för det finns det en massa mer eller mindre komplicerade metoder. Du som använder Gmail kan dra nytta av ett tillägg till ­webbläsaren Chrome som tar hand om krypteringen åt dig och skyddar dina meddelanden mot obehörig insyn.

Mottagaren måste också använda Gmail och ha rätt tillägg installerat. Om tillägget saknas dyker det upp en nedladdningslänk. I andra e-postprogram eller tjänster är meddelandet oläsligt.

Så krypterar du mejlen och säkrar dig mot spionage

kryptering mejl e-mail
1. Installera. Gå till Chromes meny, välj Verktyg och sedan Tillägg. Klicka på Hämta fler tillägg. Sök efter securegmail. Klicka på Gratis-knappen för att installera. Bekräfta installationen med Lägg till.

kryptering mejl e-mail
2. Skriv. Nu kan du gå till Gmail. Bredvid den vanliga röda knappen SKRIV för att skapa ett nytt meddelande finns nu en ny knapp med ett hänglås. Detta öppnar ett nytt meddelande med röd överkant i stället för svart och du kan skriva och skicka som vanligt.

kryptering mejl e-mail
3. Bestäm lösenord. I nästa fönster ska du välja ett lösenord. Det kan vara ett som du och mottagaren bestämt i förväg och alltid använder, eller också meddelar du det på annat sätt, till exempel via sms. Du kan också ge ett tips som mottagaren förstår.

kryptering mejl e-mail
4. Dekryptera. När mottagaren får sitt meddelande ser det ut som ”hej kom och hjälp mig”, helt obegripligt. Men allt som behövs för att det ska bli läsligt är ett klick på Decrypt message with password och att rätt lösenord sedan anges.