Kategorier
Länkar

Microsoft: ”Använd inte XP för surf och e-post”

I ännu en skrämselkampanj uppger Microsoft nu att XP inte bör användas för surf och e-post efter den 8 april.

Den 8 april läggs supporten ned för Windows XP och Microsoft har vid upprepade tillfällen den senaste tiden gått ut med olika varningar till användarna. I sitt senaste försök att konvertera användarna till ett nyare operativsystem skräder företaget inte med orden.I ett blogginlägg tidigare i veckan listar Microsofts säkerhetschef, Tim Rains, fem olika hot som användarna kan utsättas för om de fortsätter att använda Windows XP efter att supporten lagts ned.

De fem största riskerna med XP enligt Microsoft är:

Risk 1: Surfa på internet
När supporten läggs ned kommer attacker mot både webbläsare och operativsystemet att dyka upp. Hackarverktyg kommer snabbt att erbjuda möjligheter att utnyttja kända säkerhetshål som inte kommer att täppas till.

Risk 2: E-post och chatt
Många nätfiskeattacker via e-post och chattprogram kommer att försöka attackera användare med hjälp av kända säkerhetshål.

Risk 3: Externa enheter
Externa enheter som usb-stickor och hårddiskar utgör en risk då de kan sprida skadlig kod via sårbarheter i Windows XP.

Risk 4: Maskar och trojaner
Med hjälp av så kallade maskar och trojaner kommer angripare att försöka smitta sprida och ett stort antal datorer. Det här är speciellt farligt i företagsmiljöer som har många XP-datorer sammankopplade.

Risk 5: Utpressning
Utpressningsprogram (ransomware) är ett vanligt hot och består av program som tar kontroll över en användares dator på ett eller annat sätt. Det enda användaren kan göra för att återfå kontrollen över datorn är att betala angriparen.

Microsoft ger generella tips på hur användaren kan försöka skydda sig mot ovanstående hot, men slutsatsen är att en uppgradering till Windows 7 eller Windows 8 är den säkraste lösningen.

IDG News