Kategorier
Länkar

Microsoft återinför startmenyn – på riktigt

 

Att Microsoft ersatt den klassiska startmenyn med ett pekskärmsanpassat gränssnitt har knappast gått någon förbi, särskilt inte den som föredrar det traditionella skrivbordet. Efter häftig kritik återinfördes visserligen startknappen i Windows 8.1, men nu ser det ut som att kovändningen blir total.

Windows 9 återinför startmenyn – på riktigt

På utvecklarkonferensen Build 2014 tillkännager Microsoft att den klassiska startmenyn återinförs i en kommande uppdatering till Windows 8.1. Denna gång handlar det inte om någon genväg till startskärmen utan om en startmeny av traditionell snitt – komplett med genvägar och sökfält.

I den nya menyn återfinns dessutom en avdelning för paneler från gränssnittet Modern samt en synlig meny för att stänga av, logga ut eller försätta datorn i viloläge. Det blir även ett utfällbart alternativ för kontrollpanelen.

Ytterligare en flirt med skrivbordsanvändare är nyheten att kunna köra Modern-appar i fönster, precis som vilket Win32-program som helst. Skrivbordsprogram och Modern-appar samsas i både startmenyn och aktivitetsfältet. Startskärmen kommer dessutom att finnas kvar som vanligt.

Microsoft planerar att släppa en större uppdatering (Update 1) till Windows 8.1 i april månad. Den återinförda startmenyn ingår dock inte i denna utan dyker upp i en ny uppdatering senare under året.

Källa: Neowin.