Kategorier
Länkar

Microsoft räknar med en XP-katastrof

Microsoft presenterade i går en prognos som radar upp de problem användare av Windows XP kan räkna med när supporten läggs ned den 8 april nästa år. Prognoser som är utformat tillsammans med en rad säkerhetsexperter förutspår stora attacker från cyberbrottslingar.

– Den här respektabla plattformen som byggdes förra århundradet kommer inte att kunna hålla jämna steg med angriparna, och säkerheten för Windows XP-användare kommer att äventyras, säger Tim Rains på Trustworthy Computing i ett långt blogginlägg på Microsofts webbplats.

Många delar av Windows XP utvecklades säkerhet under det förra århundradet, men operativsystemet släpptes först i september 2001. Det har dock tolv år på nacken och har många svagheter jämfört med nyare versioner av Windows.

När supporten läggs ned mindre än fyra månader från nu lär operativsystemet fortfarande finnas installerat på miljontals datorer världen över. Enligt mätföretaget Net Applications stod Windows XP fortfarande för 34 procent av alla Windows-installationer under november.

Fortsätter användandet av Windows XP att falla i samma takt som hittills kommer det fortfarande att köras på en av fyra Windows-datorer när supporten läggs ned i april. Efter det kommer inga säkerhetsuppdateringar att utfärdas av Microsoft.