Kategorier
Länkar

Microsoft: ”Vi kommer inte att läsa dina mejl”

Förra veckan uppgav Microsoft att man går in och läser användares mejl om egna intressen anses vara hotade – nu backar man på den punkten.

Microsoft kommer inte längre att granska mejl och andra personliga data som finns lagrade hos företagets webbtjänster. Beslutet togs efter att man fått massiv kritik för att ha gått igenom en persons inkorg som en del i en internundersökning.
”Detta införs omedelbart. Om vi får information som indikerar att någon använder våra tjänster för att föra ut stulen intellektuell eller fysisk egendom från Microsoft, kommer vi inte att inspektera en kunds privata innehåll på egen hand”, skriver Brad Smith, Microsofts chef för juridiska frågor, i ett blogginlägg.
Om det anses nödvändigt med ytterligare åtgärder kommer företaget istället att vidareförmedla ärendet till rättskipande myndigheter.
Brad Smith, Microsofts chef för juridiska frågor.
Förra veckan utlöste Microsoft ett ramaskri när det avslöjades att man, som en del i en internundersökning, hade gått igenom en bloggares Hotmail-konto när man letade efter personer som läckt företagshemligheter.
Senare ändrade Microsoft sin policy en aning, och det uppgavs då att man skulle införa en intern juridisk grupp med uppgift att titta på bevisning i liknande fall innan man beslutar sig för att granska användares data.
”Sedan dess har vi haft möjlighet att reflektera ytterligare kring detta. Vi har fört interna diskussioner och pratat med intresseorganisationer och andra experter. Även om våra användaravtal, precis som andra avtal i branschen, tillät oss att komma åt det aktuella kontot på laglig väg, gjorde omständigheterna att det väcktes en del legitima frågeställningar om våra kunders privatliv”, skriver Brad Smith.
Företaget har dock inte sagt något om de nya reglerna även gäller fall som inte handlar om stulen egendom. Inom de kommande månaderna kommer Microsoft att införa förändringarna i avtalen med användarna.
IDG News