Kategorier
Länkar

Nästa usb-kabel kan du aldrig koppla fel

Spelar ingen roll hur den är vänd. Usb 3.1 C funkar ändå.

Usb är den mest anammade standarden för datortillbehör i dag, och även den vanligaste standarden för att ansluta exempelvis mobiltelefoner och surfplattor till traditionella persondatorer. Men standarden har varit i bruk länge, med en stående kontaktdesign sedan 1996 som på allvar har börjat bli föråldrad i en tid där kontakter kan konstrueras betydligt mindre och effektivare än de kunde på den tiden.

En ny kontakt för båda sidor

Nästa stora standard blir usb 3.1, som bygger vidare på tekniken för nuvarande USB 3.0 men utökar den maximala bandbredden till 10 gigabit per sekund. Samtidigt vill organisationen bakom usb-standarden, Usb Implementers Forum, passa på att på allvar uppdatera kontaktens design.

I dag används flera olika kontakttyper för usb, där den vanligaste på datorsidan är typ A. Det finns även typ B på tillbehörssidan, som även finns i både mini- och mikroformat. Det innebär att även om standarden är universell så finns det fortfarande inte en ensam kabel som kan koppla samman alla usb-tillbehör, samtidigt som typ A har fått grått hår.

Lösningen är tänkt att bli nya typ C, som kommer användas både för persondatorer och tillbehör. Kablarna är tänkta att ha samma kontakttyp i båda ändarna, även om vi början förmodligen kommer få se en USB 3.1-version av vanliga typ A och B för bibehållen bakåtkompatibilitet.

Men planen är att vi ska slippa flera kontakttyper i framtiden – C-kontakten kommer finnas på alla USB-enheter, varesig det är en pc, en mobiltelefon eller en hårddisk.

Mindre fumlande i mörkret

En annan fördel med typ C är att den likt Apples proprietära Lightning-kontakt kommer kunna anslutas åt två håll, till skillnad från nuvarande USB-kontakter som bara kan anslutas på ett sätt. Det kan ses som något av ett I-landsproblem, men är samtidigt en funktion som helt klart kan vara trevlig att ha och som kommer underlätta inkoppling i trånga eller mörka utrymmen där man inte ser hela kontakten.

usb-port-type-c

Designen påusb 3.1 typ C är fortfarande inte till 100 procent slutgiltig, och det finns fortfarande en del arbete att göra på usb 3.1-standarden i sin helhet. Men Foxconn och Usb Implementers Forum har visat tidiga bilder på hur kontakten förväntas se ut, och även visuellt ser vi många likheter med Apples Lightning-kontakt.

Vi kan inte räkna med att få se den nya standarden implementerad på bred front inom kort, och usb 3.1 kommer antagligen inte rullas ut ordentligt förrän tidigast nästa år. Introduktionen av typ C-kontakten bör i sin tur dröja ännu längre än så, inte minst på pc-sidan.

Diskutera artikeln på NordicHardware
Källa: The Verge