Kategorier
Länkar

Netgear: ”Vi har byggt världens snabbaste nas”

Med sin nya nas-enhet vill Netgear vara förberedda inför en större tillgänlighet av videomaterial i 4k-upplösning, och riktar sig mot entusiaster eller kontorsanvändare med behov av särskilt hög bandbredd. Enheten heter Readynas 716 saluförs som ”världens snabbaste nas” och har en rad ganska imponerande specifikationer.

Fullfjädrad hemma- eller kontorsserver

På chassits frontpanel sitter en blått belyst lcd-skärm med två rader samt en upplyst logotyp från Netgear. Mer intressant är insidan, där vi hittar en Intel Xeon E3-1265L med fyra kärnor och åtta trådar på 2,5 gigahertz. Processorn assisteras av inte mindre än 16 gigabyte ddr3 ecc-minne. Operativsystemet är Netgears Readynas OS 6.

Det finns sex hårddiskplatser med sata 6 gigabit/s och stöd för hotswap som enligt Netgears specifikation ger stöd för upp till 24 terabyte lagringsutrymme. Räcker inte den interna lagringen till finns det även tre stycken esata-portar på enhetens baksida, tillsammans med två usb 3-portar och två usb 2.-portar. Här finns även en hdmi-port för video.

Nätverk i överflöd

Paradnumret är nätverksportarna, och Readynas 716 har hela fyra stycken. De två inbyggda i moderkortet är traditionella gigabitnä ;tverksportar, som sedan assisteras av två 10-gigabitportar av typen 10GBase-T på ett diskret nätverkskort i chassits expansionsplats. Enligt Netgear ska enheten kunna strömma flera 4k-filmer (ultra hd) samtidigt och ha delad åtkomst för uppåt 500 användare.

Smakar det så kostar det, och den som vill se Readynas 716 hemma eller på kontoret får betala närmare 2 200 pund innan moms, så räkna med en god bit över 20 000 kronor på den svenska marknaden. Vi hoppas även på att få se fler 10-gigabitlösningar längre fram, kanske med mer humana prislappar för konsumentmarknaden.

http://extreme.idg.se/2.1030/1.535584/netgear–vi-har-byggt-varldens-snabbaste-nas