Kategorier
Länkar

Ny rysk pirattjänst strömmar biofilm gratis

För drygt en månad sedan lanserades pirattjänsten Popcorn Time som utlovade strömning av tusentals piratkopierade filmer och tv-serier. Trycket blev dock för stort för upphovsmännen och tjänsten lades ned kort efter att den lanserats.

Nu har det emellertid dykt upp ett ryskt alternativ som ska erbjuda ett rejält mycket större utbud både vad gäller antalet filmer och funktioner. Zona är en klient för Windows som kan strömma i stort sett vilken torrent-fil som helst direkt till en dator.


 Zona. Sajten har även Android-app som apk-fil.

Enligt Torrentfreak finns det cirka 500 000 torrent-filer som fungerar med Zona. Förutom möjligheten att strömma filmerna finns det även stöd för undertexter och detaljerad information om varje film eller tv-serie. Programmet påminner därför om kommersiella tjänster likt Netflix och HBO.

Zona kan även användas som en vanlig torrent-klient och finns än så länge endast i en version för Windows.

Är Zona ett lagligt program?

– Att tillhandahålla verktyg för att begå brott (upphovsrättsintrång) kan i vissa fall betraktas som medverkan till brott. Normalt har programvara en mängd lagliga användningsområden varför ett sådant ansvar knappast blir aktuellt i praktiken. I detta fall har ju tillverkaren av programmet valt ut vilket innehåll som ska kunna konsumeras och då kan saken komma i ett annat läge.säger Daniel Westman, forskare i rättsinformatik vid Stockholms Universitet.

Är det olagligt att använda Zona som privatperson?

– Det framgår inte riktigt hur programmet fungerar, men det tycks vara en vanlig torrentklient med extra funktioner. Om det innebär att den som tittar på en viss fil samtidigt är med och delar den filen är det naturligtvis ett otillåtet tillgängliggörande av ett upphovsrättsligt skyddat verk. Detsamma gäller om annat än rent tillfälliga kopior framställs på användarens dator, säger Daniel Westman.