Kategorier
Länkar

Ny usb-kabel håller hastigheten i 30 meter – men kostar skjortan

Usb-standarden i dag har en rekommenderad maxlängd på 3-5 meter beroende på kabel och vilken hastighet det som ansluts kräver. Längre sträckor än så är möjliga, men kräver oftast någon form av repeater för att förstärka signalen på vägen.

Glastillverkaren Corning har därför visat upp en egen variant av usb 3, som de kallar usb 3.optical. Det rör sig om en usb-kabel med vanliga usb-kontakter i respektive ände, men som sänds över fiberoptik i stället för koppar. Den utlovade maxhastigheten är 5 gigabit per sekund, och kabeln ska vara hälften så tjock som en vanlig kopparkabe. Det mest intressanta är räckvidden som sträcker sig upp till 30 meter utan extra strömförsörjning.


Med de fiberoptiska usb-kablarna menar Corning att man till exempel med fördel kan placera sina externa hårddiskar och skrivare i ett annat rum än sin arbetsstation för att minska ljudnivån. Kabeln medför även fördelar för andra externa tillbehör som kameror, mikrofoner, usb-hubbar och liknande, som nu kan användas längre bort från datorn.


Liknande lösningar har funnits tidigare i form av fiberoptiska repeatrar, men Cornings lösning kan vara den första som på allvar siktar på både konsumenter och professionella användare. Smakar det så kostar det dock, och instegspriset på en usb 3.optical-kabel är 109,99 dollar, eller en bit uöver 700 kronor, för 10 meter kabel.

Diskutera artikeln på NordicHardware

Källa: Corning via Cnet