Kategorier
Länkar

Nya Ipad Mini maxar det mesta

Ipad Mini Till det yttre är det exakt samma Ipad Mini som förut, om man ignorerar det faktum att själva bildskärmen är mycket, mycket bättre. 
När Ipad Mini dök upp i slutet på 2012 var den redan från början en aningen akterseglad platta. Designen var i klassiskt Apple-maner i världsklass och komforten svårslagbar, men hårdvaran under skalet liknade mer den i en redan då gammal version av Iphone, och den fantastiska högupplösta skärm som stora Ipad kunde skryta med fick man klara sig utan. Samtidigt släppte konkurrenter på Android-sidan både kraftfullare, mer högupplösta och billigare alternativ.
Form och konstruktionApple hade en del att bevisa med Ipad Mini, och med versionen som släpptes på sluttampen av 2013 måste vi säga att de verkligen har lyckats. Designen är i princip identisk med tidigare version, en snyggt slimmad platta med skärm på nästan åtta tum, metallbakstycke och val mellan två färger – vit front och ljus alumininum eller svart front och mörkare ton på baksidan.
Plattan har faktiskt blivit något tyngre än sin föregångare, knappt 20 gram har den växt med. Det är också den enda saken som blivit sämre. För övrigt är det samma slimmade design med tunna kanter runt skärmen på långsidorna. Vilket ger den en form som liknar sjutummarna med Android, trots att Ipad har annat bildformat.
Prestanda Nya Mini har fått samma processortyp som senaste topp-plattan Ipad Air, det vill säga Apples egna plattform A7 med dubbla kärnor och 64-bitars instruktioner. Den håller jämna steg med de allra bästa Nvidia- och Qualcomm-varianterna vi ser på Android-sidan, trots att de har fyra kärnor och  högra klockfrekvens. Ipad Mini har fått en aningen långsammare version än Ipad Air, troligen för att spara batteri, då man inte kan stoppa in ett lika stort i Minis lilla chassi.
Någon större nackdel mot Ipad Air är det inte, det går undan rejät i bägge. Framför allt är det skönt att inte längre behöva fundera på om en viss avancerad app eller grafikttungt spel ska funka på Minin, vilket inte alls var säkert förut.
Ipad Mini Mini finns i två färger, den vita ovan och denna svarta, som Apple av någon anledning valt att kalla ”rymdgrå”.
Bildskärm Skärmen är annars den mest påtagliga uppgraderingen. Nu har den en punkttäthet i klass med andra miniplattor som Google Nexus 7, Galaxy Note 3 och LG Gpad, vilket också innebär att den är tätare än Ipad Air eftersom den faktiskt har samma antal bildpunkter. Med nya hårdvaran och grafikkretsen flyter allt från spel till navigering i dokument på felfritt.
Ipad Mini finns i flera olika versioner. Med eller utan 4G-modem, samt med 16, 32, 64 eller hela 128 gigabyte lagringsminne. Vi testade 32-gigabytaren utan 4g, vilket vi tycker är den mest prisvärda modellen. 16 gigabyte är på tok för lite eftersom det inte finns sd-kortplats, och i de större varianterna börjar prislappen skjuta i höjden. Inte för att 32-gigabytesmodellen är direkt billig den heller. Jämfört med  Nexus 7 eller Gpad som levererar motsvarande prestanda och skärmkvalitet är det rejält dyrt.
Obs! Är du intresserad av en Ipad Mini och köper den i butik så var noga med att du får rätt sort. Både den gamla och den nya heter Ipad Mini, och den gamla säljs forfarande även den. Ibland kallar butikerna ned nya för Ipad Mini Retina för att undvika förvirring, men det är inte säkert.
Apple Ipad Mini 32 GB Tillverkare: Apple, www.apple.se Systemkrets: Apple A7. Processor: Apple Cyclone, 1,3 GHz dual core 64 bitar. Grafik: PowerVR G6430. Minne: 1 GB. Lagring: 32 GB, plats för micro sd. Bildskärm: 7,9 tum ips, 2 048 x 1 536 bildpunkter (326 dpi). Anslutningar: Lightning, hörlur. Kommunikation: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4. Kameror: 5 megapixel bak, 1,2 megapixel fram. Operativsystem: IOS 7. Storlek: 13,5 x 20 x 0,8 cm. Vikt: 331 g. Pris: 4 300 kronor.
Plus: Höga prestanda. Utmärkt skärm. Mycket välbyggd. Minus: Något tung. Högt pris. Betyg:  (9 av 10)
Prestanda Geekbench multicore: 2 514 poäng Webbprestanda Sunspider: 411 ms (lågt=bra) Referens: Ipad Mini 2012 Geekbench multicore: 493 poäng Webbprestanda Sunspider: 1296 ms (lågt=bra)