Kategorier
Länkar

Oneplus One: Moddad Android-lur med nötsmak

Oneplus One ser ut att bli en av de mest intressanta telefonmodellerna i år, med en kombination av en välkänd och kraftfull systemkrets och något mer utstickande val av material och mjukvara. På många sätt ser det ut att bli en entusiastinriktad motsvarighet till Motorola Moto X.

oneplusone_materials

Telefonen har en enkel, stilren design som bygger runt en 5,5 tum stor ips-skärm med 1 920 x 1 080 pixel och en ram i magnesium. Den är 8,9 millimeter tjock och väger 162 gram, och baksidan kommer finnas i en rad olika intressanta material.


Telefonen levereras med en vit baksida tillverkad med cashewnötter, som sedan kan bytas mot alternativa baksidor i bland annat bambu, kevlar eller jeanstyg.

oneplusone_back

Innanför skalet sitter en fyrkärnig Snapdragon 801 från Qualcomm med 3 gigabyte ram, samma processor som vi hittar i andra flaggskeppstelefoner som Sony Xperia Z2 eller Samsung Galaxy S5.


Till skillnad från dessa så kör inte Oneplus One bara Android med ett eget gränssnitt, utan i stället Cyanogenmod, en modifierad version av Android som strävar mot att bli ett självständigt operativsystem. Det innebär att telefonen är kompatibel med vanlig Android-program, men att Google Play Store inte finns tillgängligt.
Bland de övriga finesserna hittar vi ett par stereohögtalare tillverkade i samarbete med JBL, och en kamera på 13 megapixel. Dessutom vill Oneplus slå ett slag för prislappen – 299 dollar för en upplåst 16-gigabytesvariant, 50 dollar mindre än Google Nexus 5. 64-gigabytesversionen kostar i sin tur 349 dollar. I svenska priser ska det komma att motsvara 2 499 kronor respektive 2 849 kronor.

Oneplusone_front

Haken är att inte alla kommer få köpa telefonen, åtminstone inte inledningsvis. I stället är det en ”invite”-baserad process, där inbjudningar kommer delas ut bland annat över sociala medier framöver. De som sedan köpt telefonen kommer att kunna bjuda in nya köpare.

Diskutera artikeln på NordicHardware

Källa: Oneplus via The Verge