Kategorier
Länkar

Operativsystemet som hjälpte Snowden

Sedan tidigare är det känt att visselblåsaren Edward Snowden använde krypteringstekniken PGA när han först mejlade till reportern Glenn Greenwald. Nu står det även klart att han tog hjälp av ytterligare en teknik för att säkerställa att NSA inte fick vetskap om kommunikationen.

Enligt uppgifter på Wired.com körde Edward Snowden operativsystemetTails, ett Linuxbaserat system som installeras på ett usb-minne, en dvd-skiva eller ett minneskort. Tails är optimerat för anonymitet och inkluderar flera verktyg för kryptering och anonymisering, bland annat välkända Tor.


Tails kräver inte särskilt mycket konfiguration.

Förutom Edward Snowden använde även Glenn Greenwald och Laura Poitras, dokumentärfilmaren som filmade Snowdens första framträdande, Tails. Fördelen med operativsystemet är att det inte lagrar några data lokalt vilket gör det inte drabbas av skadliga program. Det är också mycket svårt att hacka.

Tails kräver knappt någon konfiguration och det kör dessutom Tor per automatik. Utöver Tor innehåller systemet också verktyg såsom PGP, lösenordshanteraren KeePassX och krypteringstillägget Off-the-Record. Flera av verktyget har modifierats för ändamålet.


Edward Snowden

Det är viktigt att påpeka att Tails inte på något sätt är ett operativsystem som passar för daglig användning. Det finns trots allt tjänster och program som kräver identifiering, och i dessa sammanhang är systemet givetvis inte särskilt lämpligt.

Vilka som står bakom Tails är oklart. Utvecklargruppen föredrar att vara anonym, delvis för att skydda koden från myndigheterna.

”NSA har pressat fria mjukvaruprojekt och utvecklare på olika sätt”, skriver gruppen i ett mejl till Wired.com.