Kategorier
Länkar

Rapport: Molntjänster är hackarnas nya måltavlor

Vill du fånga öring måste du fiska där öringen simmar. Samma logik gäller för cyberbrottslingar som nu i allt större utsträckning fokuserar på att angripa användarna via internets många molntjänster. Det hävdar säkerhetsföretaget Alert Logic i en ny rapport.

De senaste åren har molntjänster blivit allt mer populära, något som resulterar i att många användare lagrar känslig information på olika platser som inte alltid håller måttet vad gäller säkerhet.

Under perioden den 1 april och 20 september förra året utförde Alert Logic över en miljard säkerhetstester från 2 200 företag runt om i världen. Av dessa kunde Alert Logic bekräfta 232 364 verifierade säkerhetsincidenter.

Av mätningarna stod molntjänster för 80 procent och företagsnätverk för 20 procent. I båda dessa grupper såg Alert Logic stora ökningar i antalet attacker. Attackerna bestod till största del av så kallade brute force-attacker där hackare försöker lista ut inloggningsuppgifter genom att prova olika kombinationer. Många av attacker försökte även hitta sårbarheter i de system som attackerades.

Antalet attacker mot molntjänster i Europa var fyra gånger högre jämfört med USA och två gånger högre än Asien. Enligt Alert Logic beror det antagligen på det stora antalet organiserade cyberbrottslingar i Ryssland och Östeuropa.

En oroande upptäckt var att 14 procent av de skadeprogram som samlades in inte kunde upptäckas av 51 procent av de ledande säkerhetsprogrammen.

Slutsatsen av säkerhetsrapporten är att både privatpersoner och företag bör vara försiktiga med vilken information som lagras samt på vilka molntjänster. Användarna kan inte alltid förlita sig på traditionella säkerhetsprogram, utan måste använda lösningar som är anpassade för molntjänster.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned här.