Kategorier
Länkar

Recension av nya HTC One M8

I två veckor har jag fått använda HTC One (M8) och det har varit en mycket positiv resa. Det finns ingen tvekan om att HTC lagt ned mycket jobb för att göra HTC One bättre, men tyvärr finns där fortfarande några småsaker man också kunnat göra för en riktig fullpoängare.

HTC One (M8)

 

Efter två veckor med det nya flaggskeppet från HTC är det dags att dela med sig av mina tankar och lämna ett betyg. Det har varit en trevlig tid och flera saker hos HTC One (M8) är jag riktigt nöjd med. Några saker som var problem redan hos förra modellen finns dock kvar och det är riktigt synd på ett sånt gediget hantverk.

Design 4,5/5

För det första tycker jag man ska ge beröm till HTC för den nya designen. HTC One är en riktigt snygg telefon och de mer rundade kanterna gör till exempel att telefonen inte bara ser mer genomarbetad ut, utan den ligger också väldigt bra i handen trots sin ganska stora fysiska storlek. Mobilen har blivit större och många har höjt rösterna för de ganska stora områden av oanvänd skärm som finns hos HTC One som bara är ram runt skärmen. Mycket har behövts klämmas in innanför skalet på telefonen och designmässigt tycker jag dessa ramar varken fyller någon funktion eller är irriterande. Annars är telefonen ganska lik sin föregångare i stil och den som gillade designen hos HTC One förra året kommer troligen göra så även nu.

HTC One (m8) vs (m7)

Ljud 5/5

Jag väljer att ta upp ljudet tidigt i denna recension då jag tycker att ljudet och designen på ett sätt hör ihop. De dubbla fronthögtalarna är inte en vanlig syn på mobilmarknaden och många väljer istället att gömma undan sina högtalare. HTC stoltserar dock med sina högtalare och visar gärna upp dem, med all rätta. Ljudet har blivit ännu bättre och det går faktiskt att ibland glömma bort att du ”bara” lyssnar på musik från en mobiltelefon. Ljudet glänser dock mest i effekter jämfört med konkurrenter. Att titta på till exempel en filmtrailer går alldeles utmärkt med dessa högtalare och de klarar av explosioner och andra ljud som många mobilhögtalare skulle få svårt för på ett imponerande vis.

HTC One fronthögtalare

Kamera 3/5

HTC väljer återigen att lita på sina ultrapixlar som ska ta in mer ljus och fungera bra i mörker. Man har lagt dit en extra kamera som hjälper till med extrainformation till huvudkameran och sist men inte minst en bättre frontkamera. Ändå är det något som saknas jämfört med konkurrenterna. Kanske är det att ultrapixlarna helt enkelt låter bättre i teorin än vad de fungerar i praktiken. Kanske är det att 4 megapixlar inte riktigt räcker till för att kunna ta ett bra inzoomat foto eller att avsaknaden av optisk bildstabilisator gör att bilder lätt blir suddiga i rörelse. Med detta inte sagt att HTC One inte kan ta bra bilder. Det är bara lite synd att man inte gjort mer med sin huvudkamera inför denna release än vad man har.

De dubbla kamerorna är en riktigt rolig idé och kanske kommer detta bli något som används mer i framtiden. Som ett första försök blir det dock en aning för mycket gimmick och en aning för lite nytta. Det visar sig till exempel att djupskillnaden måste vara ganska tydlig för att funktionen U-Focus ska fungera riktigt och inte ge skarpa kontrastlinjer och många av de andra redigeringsfunktionerna känns även de som en lekstuga där man snabbt tröttnar på funktionerna. Blir huvudkameran dock ett steg vassare tror jag på konceptet med en mindre kamera som hjälper till.

Prestanda 5/5

Under de två veckorna jag har använt HTC One har jag inte varit med om ett enda litet lagg. Bara det är ett ganska bra betyg. Vare sig det rör sig om spel, vanlig slösurf eller bildredigering hänger telefonen med och går dessutom riktigt snabbt. Det ger en bra frihet till användaren när telefonen alltid vill hänga med i svängarna. HTC One är i fas med övriga konkurrenters flaggskepp och jag ser i dagsläget inga praktiska funktioner som dessa inte skulle klara av.

Sammanfattning

HTC One är en bra telefon, en riktigt bra telefon. Att försöka slå sig in på den rådande telefonmarknaden är inte det lättaste och ett företag som HTC har alla medel för att lyckas även om de ännu inte nått riktigt ända fram. Jämför man med andra giganter på området tog man förra året ett gigantiskt kliv med HTC One och man följer nu upp det med ytterligare en som tar företaget rakt in i finrummet. Det finns fortfarande saker att slipa på för HTC men börjar försäljningen gå upp något, vilket den borde, kommer vi att få ännu mer påkostade och intressanta produkter i framtiden från ett företag som verkligen verkar ha insett vad som krävs för att bygga en stilren men samtidigt högpresterande smartphone.

4,5