Kategorier
Länkar

Så bra är Mac Pro för hemanvändare

Professionella Macanvändare som använder datorn dag ut och dag in för att redigera video, skapa musik, bygga 3d-världar eller forska på nya cancermediciner har inte så mycket att tänka på: Nya Mac Pro är ett litet kraftknippe som tar specialprogrammen som är rätt optimerade till nya höjder.

Men vi andra då?

Är Mac Pro bättre än en topputrustad iMac när det gäller mer vardagliga sysslor och program som inte kostar tusentals kronor? Om vi för ögonblicket leker med tanken att du har tillräckligt med pengar som mest ligger och skräpar. Vinner du då något på att välja Mac Pro istället för iMac om du gillar att pilla med semesterfilmerna i iMovie, har koll på dina foton i iPhoto, spelar ett och annat spel och kanske behöver koda om några filmer för att passa på iPad?

Just det har vi tagit på oss att ta reda på.

Datorn
Vår testdator är en billigare modell (med det inte sagt att den är billig, inte på långa vägar). Vi utgick från grundmodellen och lade till 512 gigabyte intern lagring och D500-grafikkorten. Det senare visade sig vara en ganska onödig uppgradering, speciellt för hobbyanvändare, men mer om det senare i testet.

Komponenterna är alltså:

•    Processor: Xeon E5-1620, 3,7 GHz (3,9 GHz turboboost) med fyra processorkärnor.
•    Minne: 12 gigabyte pc14900 (1866 MHz) ecc
•    Grafikkort: Dubbla AMD Firepro D500
•    Lagring: 512 gigabyte pci-expressbaserad ssd

Priset för detta på Apple Store är 34 155 kronor. Det ska jämföras med 27-tums iMac maxad med Core i7-processor, 512 gigabyte ssd istället för hårddisk och Geforce GTX 780m (vilket är den kraftfullaste mobila grafikkretsen just nu), som går på 26 815 kronor och inkluderar en riktigt bra 27-tumsskärm.

Med 12 gigabyte ram som inte utnyttjar Xeon-processorns fyrkanaliga minneshantering tappar vi lite prestanda i minnestester, vilket ger något lägre poäng i benchmarktester som Geekbench. Men i faktisk programanvändning lär det ha väldigt liten inverkan på prestanda. Då spelar mängden minne betydligt större roll.

Hur vi testar
Testerna vi utför är en blandning av rena benchmarktest och mer verklighetsbaserade programtester, allt för att försöka fånga hur snabb datorn är på olika uppgifter. Vi har även tagit med resultaten fråntestet av den betydligt dyrare modellen med 8-kärnig processor och D700-grafikkort som vi utförde direkt efter lanseringen av datorn i slutet av förra året.

Andra har också hårdtestat nya Mac Pro, och vi har tagit med en del resultat från dessa som vi inte själva kunde testa. Bland annat kommer testresultat från Barefeats och Macperformanceguide.com.

Vi har delat in testerna utifrån olika sysslor du kan använda datorn till.

Foto

Av alla användningsområden är foto förmodligen det område där skillnaden mellan proffs och amatörer är minst. Det finns många hobbyfotografer som köper Lightroom eller Aperture för att hantera bilderna, använder Photoshop och som fotar i råformat med kameror med över 20 megapixlar. Därför kan det vara extra intressant att se om Mac Pro ger en fördel gentemot iMac och andra Macar när det gäller fotohantering och -redigering.

Den största skillnaden mellan grupperna, utöver modefotografer och andra som använder mellanformat, är förmodligen att proffsen har mycket högre krav på att allt flyter på och hanterar avsevärt mycket större mängder foton och därmed till exempel behöver betydligt rejälare extern lagring.

För oss andra handlar det snarare om snabba laddningstider, ett gränssnitt som flyter obehindrat och snabba exporter till jpg för olika ändamål.

En av de viktigaste detaljerna i datorn blir därför lagringen, och där gör Mac Pro ingen besviken.


Pixelmator 3.1 tuffar på snabbt och smidigt även med rejält tunga bilder. Här zoomar vi in och ut i en testbild på 2,2 gigabyte.

Ett intressant program för Mac Pro-spekulanter är Pixelmator, som nyligen uppdaterades med specifika optimeringar för både de dubbla grafikkorten och Xeon-processorerna. Vårt test visar dock inte på några superstora skillnader. Programmet är rejält snabbt både i version 3.0 och 3.1 (cirka 20 procent fler bilder per sekund när vi zoomar in och ut snabbt). För de som behöver det är stödet för 16-bitarsfärger viktigare, och en fil på 2,2 gigabyte ställer inte till några problem när vi testar att lägga på en rad filter i olika lager med halvgenomskinliga masker.

Photoshop har också en rad optimeringar för opencl, så är du en amatörfotograf och lägger mycket tid på redigering är Mac Pro en klar vinnare jämfört med iMac. Satsar du på den 6-kärniga processorn blir skillnaden ännu större.

Uppdatering: Korrigerat fel pris på iMac-konfigurationen

Sida 1 / 4
FöregåendeNästa

Innehållsförteckning