Kategorier
Länkar

Så förändras Googles molntjänster

Flera av Googles företagsanpassade molntjänster vässas nu med nya funktioner och blir samtidigt också billigare att använda.

2013 utförde Forrester en undersökning bland utvecklare där man frågade vilken molnplattform de mest sannolikt kommer att satsa på i framtiden. 42 procent svarade Amazon Web Services, 33 procent svarade Azure och 28 svarade Google. Kanske är det därför som Google nu känner att de måste vässa sina erbjudanden.

Under gårdagens Google Cloud-event berättade företaget att man har kapat priserna på tjänster för lagring, beräkningar och BigQuery-analyser. Dessutom introducerar man ett antal nya funktioner inklusive administrerade virtuella maskiner, ett BigQuery-tillägg för live-data och möjligheten att köra kopior av tre nya operativsystem.

Förutom att lagringstjänsterna är billigare än tidigare har prissättningen också förenklats. Cloud Storage kostar nu 17 öre per gigabyte och månad och 13 öre per gigabyte och månad om du kan tänka dig något sämre tillgänglighet. Priserna låg tidigare mellan 35 och 54 öre.


Nyheterna presenterades av Urs Hölzle, Googles chef för teknisk infrastruktur.

I snitt är det nu 32 procent billigare att använda Google Compute Engine. En standardiserad instans kostar 45 öre per timme vilket kan jämföras med det tidigare priset på 67 öre i timmen.

Google BigQuery är upp till 85 procent billigare. Interaktiva förfrågningar kostade förut 224 kronor per terabyte att processa men nu kostar de enbart 32 kronor. Sammansatta förfrågningar har sänkts från 128 kronor till 32 kronor.

Företaget har också presenterat en antal nya funktioner, bland annat en ny typ av virtuella maskiner som kallas för administrerade virtuella maskiner. De gör att användaren kan flytta en applikation byggd med Google App Engine till en iaas-baserad virtuell maskin.


Här är den nya prislistan för Google Compute Engine.

Paas dras med ett antal begränsningar som gör att det blir problem om en användare behöver en databas eller ett programmeringsspråk som inte finns i paas-miljön. Google erbjuder dock möjligheten att migrera en paas-enhet till en virtuell maskin, och då går det också att lägga till de efterfrågade funktionerna.

När det gäller iaas har Google introducerat stöd för flera nya operativsystem, närmare bestämt Red Hat Enterprise Linux, Suse Linux och Windows Server 2008 R2.