Kategorier
Länkar

Så julstädar du din gamla dator – och säljer den!

Nu inför jul hoppas vi att de flesta av er får en ny dator av tomten. Tänk att få starta upp den, ägna ett par timmar åt att klicka dig igenom installationen, konfigurera allting efter ditt behov, installera alla program, försöka komma ihåg lösenordet till Skydrive och sedan lägga resten av natten på att städa bort all crapware som datortillverkaren envisas med att skicka med.
Nåja. Efter ett tag så har du en extra dator – din gamla – som du lovar dig själv att sätta upp som mediedator eller filserver, och sedan blir den liggande i garderoben tills du hittar den i och med en flytt och inser att den är så förlegad att det bara är att kasta den. Eller så säljer du datorn direkt när du är klar med den.

Men innan du lägger ut en annons på Blocket, se till att rensa hårddisken ordentligt. Du behöver ha installationsskivor för Windows, så att du kan återinstallera det, men när det är fixat är det bara att blåsa hårddisken.
Lätt att återställa raderade filer Det vanligaste sättet är att man kör igång Windows installationsprogram och väljer att formatera hårddisken därigenom. Men det är ingen säker lösning. Filstrukturen må försvinna, men själva datan för dina filer ligger kvar och mycket av det går att återskapa med enkla medel.

Har du pengar över kan du själv prova att köpa en begagnad dator och sedan köra gratisprogrammet Recuva på den. Du blir förvånad över vad du kommer att hitta. Nu säger vi inte att du ska göra det, utan anledningen till att vi tar upp det är för att visa hur viktigt det är att verkligen rensa hårddisken.
Rensa bort allt från hårddisken En metod är att använda lösningen Darik’s Boot and Nuke. Det är en ISO-fil som du laddar ned och bränner ut på en cdr-skiva. Därefter startar du upp datorn med cd-skivan, så att du bootar in i dess menysystem. Härifrån väljer du att rensa din disk genom att knappa in autonuke.

Notera att du inte kommer att få några förfrågningar. Programmet kommer nu hänsynslöst att tömma din hårddisk på ett sätt som gör att det inte går att återskapa några filer från den.
När detta moment är klart kan du återinstallera Windows på datorn, lägga ut en annons och hoppas på att det finns någon som är intresserad av att köpa en begagnad dator.