Kategorier
Länkar

Så nära var Facebook att hackas

Samtidigt som Facebook firar sitt tioårsjubileum var det sociala nätverket en hårsmån från att bli hackat.

Hackargruppen The Syrian Electronic Army (Sea) publicerade i går ett meddelande på Twittersom hävdade att man tagit kontroll över Facebooks domännamn, facebook.com. Enligt hackargruppen hade man lyckats ändra den e-postadress som används för att administrera domännamnet.

Genom att ha kontroll över den administrativa e-postadressen är det tekniskt möjligt att ändra vilka namnservrar Facebook använder, och på så sätt peka domännamnet till valfri server.

Facebook The Syrian Electronic Army

Attacken gjordes dock inte mot Verisign som står för registreringen av Facebook domännamn. Istället hävdar hackargruppen att man hackade det företag som underhåller domännamnet, Markmonitor.

Markmonitors eget system för att visa detaljer kring ett domännamn visade att attacken hade lyckats, och den administrativa e-postadressen var ändrad till ett Gmail-konto som uppenbarligen tillhör The Syrian Electronic Army.

Hackargruppens försök att ändra Facebooks namnservrar misslyckades dock då företaget har ”låst” alla ändringar kring domännamnet. Det betyder att en person måste granska alla ändringar innan de verkställs.

Några timmar senare återställdes Facebooks domänuppgifter och tjänsten påverkades aldrig av attacken driftsmässigt.

Enligt The Next Web har varken Facebook eller Markmonitor kommenterat uppgifterna.

I augusti förra året genomförde The Syrian Electronic Army en liknande attack mot de båda dagstidningarna, New York Times och Huffington Post. Hackargruppen lyckades även i helgen styra om en del av trafiken till Ebays och Paypals lokala webbplatser i Storbritannien.