Kategorier
Länkar

Så säger experterna om riskerna med XP

Den 8 april läggs supporten för Windows XP ned och enligt vissa säkerhetsexperter kan vi förvänta oss attacker redan inom några dagar.

Nu är det slut på alla livlinor då Microsoft efter nästan 13 år lägger ned supporten för Windows XP. Den stora frågan är självklart hur stora riskerna egentligen är och om det hela handlar om en överdriven hajp så att Microsoft kan sälja fler uppgraderingar.   Många argumenterar att Windows XP har varit med så länge att alla större buggar och säkerhetshål redan har åtgärdats, och operativsystemet nu är så säkert som det kan bli. Enligt flera säkerhetsexperter är det emellertid inte så enkelt.   Gäddor i vassen   xp läggs i graven
Den mest överhängande risken enligt många säkerhetsexperter är att hackare och cyberkriminella upptäckt flera säkerhetshål sedan en tid tillbaka, men har valt att inte använda dem innan supporten för XP läggs ned. Genom att vänta tills Microsoft överger operativsystemet är det fritt fram att använda dessa säkerhetshål på en stor skala och det finns inget användarna kan göra då det inte längre släpps några buggfixar.   Andrew Storms på säkerhetshetsföretaget Devops for Cloudpassage tror dock inte att det kommer att inträffa en våg av attacker så snartden sista säkerhetsuppdateringen har släppts senare i dag.   – Om en apokalyps skulle vara på gång, tror du inte att den redan skulle ha inträffat, säger Andrew Storms.   Han menar att om det fanns kända säkerhetshål skulle attacker som utnyttjar dem redan har börjat upptäckas då Microsoft inte skulle ha tid att utveckla och testa buggfixar i tid innan den 8 april.   Enligt honom är det mer troligt att cyberbrottslingar kommer att granska framtida buggfixar för Windows Vista, Windows 7 och Windows 8. Genom att granska kommande sårbarheter i dessa operativsystem finns det en chans att liknande sårbarheter även existerar i XP.   Visar det sig att Windows XP dras med samma eller liknande sårbarheter kan cyberbrottslingarna relativt enkelt utnyttja dessa utan att de kommer att fixas av Microsoft, någonsin.   En sådan situation är alarmerande då hundratals miljoner datorer världen över fortfarande kör på Windows XP. Enligt de senaste siffrorna från mätföretaget Fiberlink kör 44 procent av alla företag fortfarande XP i viss mån.
Sida 1 / 2
FöregåendeNästa

Innehållsförteckning