Kategorier
Länkar

Så ska Microsoft hålla XP säkrare – lite längre

Den 8 april läggs supporten ned för Windows XP. Det betyder att Microsoft inte längre kommer att skicka ut några säkerhetsuppdateringar för det 13 år gamla operativsystemet.

I fredags bekräftade dock Microsoft att företaget kommer att fortsätta att uppdatera sitt säkerhetsverktyg, Malicious Software Removal Tool (MSRT) för Windows XP, fram till den 14 juli 2015, nästan ett och ett halvt efter att supporten på operativsystemet läggs ned.

MSRT som används för att upptäcka skadlig kod kommer att uppdateras varje månad hos alla användare som ställt in operativsystemet för automatiska uppdateringar. Programmet erbjuder dock inte ett fullgott skydd mot virus och skadeprogram, utan kan endast användas för att rensa en dator som redan blivit smittad med skadlig kod.

Microsoft har tidigare meddelat att företagets andra säkerhetsprogram, Security Essentials, även det kommer att uppdateras fram till den 14 juli nästa år.

Enligt mätföretaget Net Applications kördes Windows XP på 29 procent av alla datorer världen över i slutet av december. Fortsätter operativsystemet att minska sina andelar i samma takt förutspår Computerworld att XP fortfarande kommer att köras på cirka 20 procent av världens pc-datorer när det pensionera i april.

Flera av de största leverantörerna av säkerhetsprogram kommer att fortsätta stödja Windows XP en tid efter att support läggs ned.