Kategorier
Länkar

Säkerhetsapp helt verkningslös

Appen kostar fyra dollar och lovar att med ett knapptryck skydda din telefon mot virus, men en titt på källkoden avslöjar att allt är en tom kuliss.


Hoten mot Android har vuxit enormt de senaste åren, och den trenden ser inte ut att ge vika inom en överskådlig framtid. Det har en smart hobbyprogrammerare utnyttjat och byggt en appen Virus Shield som enligt beskrivningen skyddar din telefon mot skadliga appar och filer, men den har ingen som helst funktion.
Bloggen Android Police har undersökt appen som i söndags låg på Google Plays topp 10-lista, och dekompilerat koden och såg att den inte gör något annat än att ändra en ikon från ett kryss till en fin bock som ska lura användaren att tro att hen med ett knapptryck har skyddat sin telefon.
Som tur är för de cirka 10 000 användare som laddat ner appen, har den heller ingen skadlig kod. Däremot har utvecklaren ”Deviant Solutions” tjänat en rejäl hacka på bedrägeriet. Personerna bakom Deviant Solutions har inte gått att spåra till något mer än ett annat användarnamn med dåligt rykte.
Virus Shield är nu borta från Google Play, men det är problematiskt att en i sammanhanget dyr app kan ligga på topplistorna trots att den inte gör något mer än att ha en snygg ikon och beskrivning. Behövs hårdare kontroll över vad som släpps in på Google Play, eller måste vi helt enkelt vara mer källkritiska?