Kategorier
Länkar

Samsung Galaxy S5: Plastig copycat

Alla mobiltillverkare har sin egen grej. Sony gör sina enheter vattentäta, Apple kör med fingeravtrycksläsare och HTC satsar på en extra kamera som mäter djup. Vad händer när ett företag väljer att slå ihop alla dessa unika funktioner i en och samma enhet? Jo, då får man Samsung Galaxy S5.

1 / 2
Ni har hört det förut. Imitation är den högsta formen av smicker. Det är svårt att hitta mobila enheter som gör någonting ”eget” just nu. När det kommer nya mobiltelefoner med unika funktioner finns det alltid någon som viftar med fingret och säger ”det där är redan gjort”. LG släppte G2 med Knock On-funktionen, och illa kvickt pekade vi på Nokia som gjorde att du kunde låsa upp telefonen genom att knacka på skärmen. Fyra år innan G2. Ändå var Knock On en innovativ funktion enligt LG. Samsung är verkligen inte bättre. I S5:an finns ”innovationer” som fingeravtrycksläsare, vattentålighet och en kamera som kan läsa av djup för att emulera fokusdjup.
Ytterligare en best I Galaxy S5 har Samsung klämt in en Snapdragon 801, som vi känner igen från samtliga andra toppenheter som släppts under våren. Jämfört med HTC One M8 har dock Samsungs lur snäppet högre klockfrekvens på processorn. Maxhastigheten på M8:s kärnor ligger på 2,3 GHz, medan S5 kommer upp i 2,5 GHz. Rent prestandamässigt märker vi dock ingen skillnad mellan dessa båda lurar. HTCs topptelefon plockar hem mer poäng i speltestet 3dmark, medan Galaxy S5 får snäppet högre poäng i Antutu.   Resten av Galaxy S5:s innandöme ser ut som följande: 2 GB ram, 16 GB lagringsutrymme, läsare för sd-kort, 5,1 tums skärm med full hd-upplösning. Samt ett batteri på 2 800 mAh och ett stycke fingeravtrycksläsare på framsidans knapp. Hårdvaran låter dig att göra precis vad du vill med telefonen. Grafiskt påfrestande spel, tunga webbsidor eller krävande appar. Galaxy S5 klagar aldrig.   Framifrån sett är Galaxy S5 väldigt lik föregångaren Galaxy S4. Displayen har växt till 5,1 tum, sensorer har bytt plats och S5 har blivit lite mer fyrkantiga än vad förra årets modell var. Samsung har valt att slopa hård blank plast och istället använt en skrovlig, eller perforerad baksida av en mjukare plast. Tänk fejklädret på Note 3 och S4 Black, men med annat mönster. Om målet var att gå ifrån plastkänslan så misslyckades Samsung fatalt. Galaxy S5 känns plastigare än aldrig förr. Men som plåster på såren är S5 vattentät. Och det kan vi ändå uppskatta.