Kategorier
Länkar

Samsung krävs på 13 miljarder av Apple

Samsung ska dömas att betala mer än 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 13 miljarder kronor, till Apple för patentintrång. Det hävdade Apples juridiska företrädare under den rättegång som startade i en domstol i Kalifornien under tisdagen efter mer än två månaders förberedelser

Under rättegången uppgav Apple att orsaken till det höga skadeståndskravet är att det handlar om omfattningen av Samsungs patentbrott, som uppges ha avsett över 37 miljoner sålda mobiltelefoner. Samsung replikerade med att siffran var en kraftig överdrift och en förolämpning av juryns intelligens.

Samsung står anklagat för fem intrång i Apple patent som avser ett antal funktioner i smarttelefonerna, autokorrigering när användaren skriver, låsningsfunktioner, ordkorrigering i länkar med kontaktinformation, samt sökningar i telefonen och på internet, samt synkronisering av data. Apple anklagas samtidigt för att ha gjort intrång i två patent, inklusive ett avseende fjärröverföring av video och bildhantering.

Rättegången sker efter flera stämningar, där samma domstol tidigare tilldömde Apple 929 miljoner dollar i skadestånd. Rättegången inleddes på sammas som tidigare, där Harold McElhinny, som är juridisk företrädare för Apple frågade juryn: ”var befann ni er den 9 januari 2007?”.

Därefter visades en video från introduktionen av Iphone på Macworld Expo år 2007, där Steve Jobs demonstrerade åtminstone en av funktionerna som rättegången avser: en låsningsfunktion som förhindrar fickringning.

Rättegången väntas äga rum under resten av april, varefter förhandlingar om ett domslut väntas äga rum. Rättegången äger rum i en distriksdomstol i norra Kalifornien i San Jose.