Kategorier
Länkar

Se upp för den nya Facebookbluffen

Polisen har utfärdat en varning för en ny typ av bedrägeri på Facebook där angripare utger sig för att vara din släkting. Så skyddar du dig.

En ny typ av bedrägeri har börjat cirkulera på Facebook den senaste tiden. Det hävdar polisen som nu gått ut med en varning och uppger att tusentals svenskar kan ha drabbats.   I en intervju med SVT Nyheter uppger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum att det nya Facebookbedrägeriet är mycket smart utformat och liknar inget han sett tidigare.
Så går det till
facebook bedrägeri   Bedragaren söker igenom olika profiler där det går att läsa vilka vänner en person har. Sedan skapar bedragaren ett falskt konto med samma namn som en av offrets släktingar. Bedragaren kopiera både bilder och den grundläggande personliga informationen kring släktingen så att det ser trovärdigt ut.   När det falska kontot är färdigt kontaktar bedragaren offret via ett meddelande på Facebook och uppger att han eller hon har tappat bort offrets mobiltelefonnummer. Offret ser inget konstigt i det och ger ofta ut numret till bedragaren via sms i tron att det är en släkting som frågar.   Offret får sedan en fyrsiffrig kod tillbakaskickad via sms. Bedragaren skickar då ytterligare ett sms till offret och uppger att det skett ett misstag och ber offret skicka tillbaka koden till bedragaren via sms.   Den fyrsiffriga koden skickades för inte från bedragaren, utan från Paypal. Genom att instruera Paypal att utföra en betalning från offrets konto på betaltjänsten till ett annat konto skickar Paypal ut en pin-kod till kontohavaren och som sedan ska matas in på Paypals webbplats för att verifiera transaktionen.   Eftersom bedragaren fått koden skickat från offret, kan denna nu genomföra transaktionen till sitt eget konto på Paypal.   Enligt Jan Olsson handlar det oftast om mindre belopp på cirka 120 kronor, men med tanke på hur många användare det finns på Facebook kan det handla om stora pengar i slutändan. Polisen fick in anmälningar om bedrägeriet i torsdags förra veckan, men Jan Olsson uppger till SVT News att tusentals kan ha drabbats.
Sida 1 / 2
FöregåendeNästa

Innehållsförteckning