Kategorier
Länkar

Slut med laddningsproblemen?

Slut med laddningsproblemen? Chansen finns att vi inom en än så länge obestämd framtid kommer att kunna använda samma laddare till alla bärbara datorer.

Alla som någonsin har haft en bärbar dator från mer än en tillverkare – eller, i extrema fall till och med uppgraderat från en generation till en annan med samma tillverkare – vet att bärbara laddare inte följer någon standard. Inkompatibla kontakter och olika spänningar gör oftast att en laddare bara passar en viss dator. Inte ens så kallade universalladdare fungerar med alla datorer.

Samma problem fanns för mobiltelefoner innan IEC föreslog en standard som sedan antogs av Europeiska Kommissionen och därmed blev vedertagen i hela världen. IEC står för International Electrotechnical Commission och är en kommission vars främsta syfte är att arbeta fram och fastställa internationella standarder inom elektroteknik och elektronik.

IEC hävdar att precis som för mobiltelefonerna genererar datorladdarna en hel del elektroniskt avfall helt i onödan och föreslår nu en ny standard. Förslaget, som än så länge bara är tillgängligt för IEC-medlemmar, omfattar bland annat standardisering av kontakten, kompatibilitet, prestanda och miljöhänsyn.

Om en sådan standard antas och får fotfäste vore det onekligen en välgärning, men tyvärr kommer den att direkt konkurrera med den rivaliserande USB Power Delivery-standarden, vilken gör det möjligt att leverera upp till 100 watt via USB-kablar. Vem som vinner och vad som kommer att ske återstår att se. IEC har inte gett något datum för när den nya laddningsstandarden kommer att börja dyka upp på marknaden.