Kategorier
Länkar

Snart kommer första telefonen med Ubuntu Phone

LInuxbaserade operativsystem för telefoner finns det numera gott om: Android, Sailfish OS, Firefox OS, Tizen – och Ubuntu Phone. Det är dock ett väldigt litet nålsöga att passera för att hitta en telefonleverantör som lägger in operativsystemet i en telefon och marknadsför den.

Det var länge oklart om Ubuntu Phone skulle passera det nålsögat, speciellt som man nyligen avslutade en crowdfundingomgång för att producera sin egen telefon med att misslyckas med att nå målet.

Men på webbkonferensen Le Web i Paris så meddelade Ubuntus grundare Mark Shuttleworth till journalister på plats att man nu har skrivit på ett kontrakt att producera telefoner med Ubuntu phone.

Shuttleworth säger till CNET att teamet nu har ”växlat upp från ’skapa ett koncept’ till ’det kommer att skeppas’” och att det har givit dem en  mängd ny energi. Han vill dock inte kommentera vilken leverantör det handlar om, bara att Ubuntu ”kommer att komma ut på en högprestandatelefon någon gång under 2014”.

En unik sak med Ubuntu Phone är att den är designad för dubbelanvändning som telefon och arbetsdator. Man tar med sig telefonen som vilken smartphone som helst men man kan docka den och applikationerna kommer då upp på datorskärmen och kan köras i desktopmode med mus och tangentbord.