Kategorier
Länkar

Socialt nätverk lät användare peka ut idioter

Jerk.coms affärsmetoder har lett till en anmälan hos den amerikanska handelskommissionen FTC, som vill dra hjärnorna bakom det tidigare sociala nätverket inför domstol.

Det tidigare sociala nätverk Jerk.com har agerat som namnet antyder, genom att låta användarna peka ut andra som idioter och sedan ta betalt för att användarna ska ändra profilerna.
Jerk.com drev ett socialt nätverk på sajten Jerk.com och på andra domäner mellan 2009 och 2013, enligt FTC. Den nuvarande sajten Jerk.com verkar vara orelaterad till det sociala nätverket. Jerk.com skapade profiler från bland annat Facebook, för mer än 73 miljoner personer. Sajten tog 25 dollar för att ta emot supportmeddelanden och 30 dollar för så kallade premium-funktioner, exempelvis att kunna radera information på sajten. Men enligt FTC har de som betalat avgifter inte fått någonting tillbaka.
Jerk och hjärnan bakom sajten, John Fanning i staden Hull i delstaten Massachusetts, sade till användarna att de kunde använda Jerk för att hantera sitt rykte och för att lösa konflikter. Sajten anklagas dock för att misslett kunder att tro innehållet på Jerk hade skapats av användarna själva, när det mesta hade kopierats direkt från Facebook.
FTC anklagar också företaget att ha förlett kunderna att tro att de betalade för ett medlemsskap där de kunde hantera sina profiler. Nu vill FTC dra Jerk.com inför domstol för sina affärsmetoder, inklusive att det inte gick att ändra användainrformation och kraven på att ta betalt för att ta bort information. Fanning har inte kunnat nås för kommentarer.