Kategorier
Länkar

Sönderplockad: Valves Steam Machine i bitar

Steam Machines är enligt Valve tänkta att vara enkla att uppgradera och modifiera, vilket gör det extra intressant att se ett exemplar isärplockat och granskat. Ifixit har för vana att dissekera ny teknik, så det var väl egentligen bara en tidsfråga innan en Steam Machine infann sig på deras operationsbord.

Steam_machine_back

Vi har fått se bilder på Steam Machine utan lock tidigare, men det är särskilt intressant att nu få se exakt hur komponenterna är monterade och vilka komponenter det rör sig om. Som vi vetat sedan tidigare rör det sig om ett mini ITX-moderkort och ett grafikkort från Nvidia, monterat med sin fläkt vinklat nedåt med hjälp av ett riserkort.

steam_machine_gpu

Nu när vi får se dessa komponenter i detalj finns det mer information att utröna. Vi kan bland annat se att moderkortet är ett Z87E-ITX från Asrock. Processorn i just det här exemplaret är en Intel Core i5-4570 vilket innebär fyra kärnor med en basfrekvens på 3,2 gigahertz och turbo upp till 3,4 gigahertz, men exemplar ska enligt uppgifter även finnas med kraftfullare processorer.

Minnet kommer i form av två Sport VLP-moduler om 8 gigabyte från Ballistix som körs i 1 600 megahertz. Minnena har troligen valts för sin särskilt låga profil för att få plats i chassit. Som grafikkort används i det här exemplaret ett GTX 780 tillverkat av Zotac, och processorkylningen sköts av en Zalman CNPS 2X.

steam_machine_riser

Något som fångar vår uppmärksamhet är riserkortet som används för att vrida grafikkortet 90 grader. Det är märkt Silverstone, och det faktumet får oss bestämt att tänka på ett chassi som visats av SIlverstone nyligen…

above_thumb52b
Steam Machine till vänster, Silverstone RVZ01 till höger

Silverstone Raven RVZ01 har en liknande layout som chassit till Steam Machine, och använder sig även det av ett riserkort. Det är långt ifrån samma chassi, och Silverstones egna chassi är byggt för mindre grafikkort och har en annan yttre design. Men med tanke på att Steam Machine använder sig av ett SFX-nätaggregat från Silverstone så antyder det att Silverstone mycket väl kan ha fått agera partnertillverkare för chassit till Steam Machine, och samtidigt utvecklat sitt eget chassi, RVZ01, kring samma koncept. Det är dock ingenting vi kan bekräfta idag, men det tål att funderas på.

steam_machine_gpu_plate

Något annat som är värt att anmärka på är att grafikkortet från Zotac inte använder en vanlig anslutningsplåt, utan det saknar den krökning som annars används för att fästa grafikkortet i chassit. Det innebär att det kan bli problem att byta ut grafikkortet, men det bör även vara en relativt enkel modifikation på ett eventuellt ersättningskort. Dock med risk för att garantin bryts.

Ifixits isärplockning slutade med ett betyg på 9 av 10, vilket i slutändan bådar gott för hemmafixare som vill uppgradera speldatorn i tv-bänken. Det största frågetecknet från vår sida är plåten till grafikkortet, men det kan hända att det blir ett icke-problem i faktiska Steam Machines som når marknaden efter årsskiftet.