Kategorier
Länkar

Sonys nya tv-box strömmar Netflix i 4K

För att 4K-standarden på allvar ska anammas av konsumenter så krävs det att det också finns material att titta på med så pass hög upplösning. Utvalda klipp på Youtube finns numera i 4K (ultra hd), och ett fåtal filmer finns för digital nedladdning. Optiska medium med 4K ligger fortfarande en bit bort, och många blickar riktas i stället mot streaming-tjänster som Netflix.


Sony har meddelat att de tänker släppa en ny tv-box i Europa, kallad FMP-X5, anpassad för Sonys tv-apparater ur KD-84- 65- och 55-serien. Enheten kommer ha stöd för HEVC-standarden och H265, som kan användas för att strömma media i 4K-upplösning. Men intressant nog får FMP-X5 även stöd för Netflix i 4K, som redan idag trots allt har material tillgängligt i den högre upplösningen.


Prislappen landar på omkring 350 pund, eller i Sverige möjligen omkring 3 500 kronor inklusive moms. Utbudet via HEVC är fortfarande väldigt begränsat, och medan Netflix är ett trevligt tillskott så finns det idag bara en enda serie som erbjuds i 4K – House of Cards.


Så medan 350 pund för att se på en enda serie i högre upplösning är i det grövsta laget, så visar Sony än dock att tekniken är på väg åt rätt håll. Sakta men säkert erbjuds allt snabbare internetanslutningar över fiber som klarar av att strömma 4K, och det känns säkert att anta att Netflix och dess konkurrenter förr eller senare kommer utöka sitt utbud.


2014 är kanske fortfarande lite tidigt för konsumenter att öppna plånboken för 4K, menToshibas påstående om att det kommer vara en utbredd standard lagom till 2017känns inte allt för avlägset.


Diskutera artikeln på NordicHardware