Kategorier
Länkar

Svenskars webbläsare mest attackerade

Attackerna mot webbläsare har fördubblats det senaste halvåret, och vi i Sverige är värst drabbade av alla.

F-Secure gör varje halvår en stor genomgång av it-hoten som riktas mot privatpersoner, företag och organisationer. Nu har företaget släppt sin Threat Report med statistik för andra halvåret 2013 och den visar på alarmerande siffror för svensk del. Mer än var fjärde attack riktas nu direkt mot användarnas webbläsare. Sverige ligger dessutom i topp på denna föga smickrande lista. Av alla hot mot webbläsare som F-Secure upptäckte under perioden skedde 18 procent i Sverige, vilket gör oss till det mest utsatta landet.

– Det är mycket oroande statistik. Vi i Sverige är vana vid att kunna sköta mycket på nätet med allt från banktjänster, till shopping och kontakter med myndigheter, tyvärr utnyttjas detta av cyberkriminella, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.

F-Secure pekar på att ett intrångsförsök via webbläsaren kan ske på många olika sätt. Ett allt vanligare exempel är spridningen genom annonser, antingen genom att annonsen i sig innehåller skadlig kod eller att den länkar till en sajt som smittar datorn. Detta sker oftast utan att användaren märker något.

– Tyvärr sprids skadlig kod från alla typer av sajter idag. Som användare är det viktigt att alltid uppdatera till de senaste versionerna av de program du använder och se till att ha ett uppdaterat säkerhetsprogram, säger Johan Jarl.

En annan vanlig form av attacker är att rikta in sig på sårbarheter i populära program. De tre vanligaste intrångsförsöken görs genom att utnyttja olika säkerhetshål i Java, och även här är Sverige ett högprioriterat mål, vi står för mellan 9 och 13 procent av det totala antalet upptäckter.

F-Secure tar också upp att en stor del av it-attackerna nu förflyttats från datorer till smartphones och surfplattor. När det gäller mobila enheter står Android för hela 97 procent av alla nya hot som upptäckts under perioden. Det ska dock poängteras att det främst inte är själva operativsystemet som är osäkert, utan de allra flesta intrången sker genom fristående program som laddats ner från fristående appbutiker.

Apples produkter klarar sig bättre. När det gäller det mobila operativsystemet IOS har inga nya hot upptäckts. För Mac har 18 nya varianter av hot upptäckts, vilket gör att riskerna för att bli smittad ökar något, även om de än så länge är betydligt mindre än för både pc och Android.