Kategorier
Länkar

V2V-kommunikation i bilar kan vara framtiden

Tester av så kallad V2V-kommunikation (vehicle to vehicle) har under en tid testats i Ann Arbor i USA. Nu har det amerikanska trafikverket ställt sig bakom testerna och vill att vi satsar stort på att göra V2V-kommunikation till ett krav på alla nytillverkade bilar.

V2V-kommunikation

 

V2V-kommunikation fungerar så att alla bilar i trafiken skickar information till varandra om fart, vart bilen befinner sig och åt vilket håll den är på väg. Detta gör att din bil kan bli varnad i förväg ifall en annan bil skulle komma i väldigt snabb hastighet i din riktning eller om du tänker byta fil och det befinner sig en annan bil i din blind spot.

Kommunikation mellan bilar är en säkerhetsåtgärd man tror kommer rädda otaliga människoliv då mänskliga misstag kan minimeras och du med hjälp av systemet kan få reda på mer information än vad dina ögon kan ta in i trafiken.

Informationen som överförs mellan bilarna är helt krypterad så det går inte att utläsa vilken bil signalerna kommer ifrån. Detta kan vara bra att veta för de personer som är rädda för att de kommer få en fortkörningsbot hemskickad varje gång de råkar köra lite för fort.

V2V-kommunikation är också en viktig detalj i utvecklandet av självkörande fordon då bilarna kan ta emot information som gör denna typ av körning säkrare. Det är ännu oklart när och om lagen om V2V kommer fastställas men intressena är stora och vi får se hur lång tid det tar för andra länder att följa USA:s exempel.